15 juli 2014

TAMBOURINEHÄRVAN The Hives dömda att betala 23 miljoner

Hovrätten har slagit fast Lunds tingsrätts beslut om att The Hives ska betala 18 miljoner kronor plus ytterligare fem miljoner i rättegångskostnader till The Cardigans.

I april förra året beslutade tingsrätten i Lund att The Hives skall betala de 18 miljoner som The Cardigans menar att Fagerstabandet genom de båda bandens ekonomiska förvaltare Tambourine Studios lånat av dem utan att betala tillbaka. The Hives har dock hela tiden nekat till att man känt till och än mindre godkänt några lån. Man menar att det de båda bandens ekonomiska förvaltare Tambourine Studios som har haft ansvaret för transaktionerna, utan att informera något av banden om de ekonomiska förutsättningarna. Därför överklagade The Hives domen till hovrätten, som dock alltså har beslutat att gå på tingsrättens linje om att bandet skall betala.
.
– Domen står sig. Vi har olika skäl, men resultatet blir i princip detsamma som i tingsrätten, kommenterar hovrättspresident Lennart Svenström i SVT Sydnytt.
.
– Jag hoppas att The Hives gör rätt för sig, säger The Cardigans advokat David Berggren till Sydsvenskan. Jag hoppas att de inte överklagar.
TT har sökt The Hives advokat, som dock fortfarande inte har kommenterat domen.Ett flertal andra rättsfall i Tambourinehärvan ligger fortfarande vilande i väntan på att hovrättens nu fällda dom. Andra band som har haft Tambourine som ekonomisk förvaltare och nu är indragna i ett antal olika tvister, är The Ark, Europe, Timbuktu, The Soundtrack Of Our Lives och Weeping Willows.

Claes Olson

De som är intresserade av bakgrunden till tvisterna och hela det omfattande ekonomiska spelet rekommenderas läsa Eskil Fagerströms bok Sanningen bakom Tambourinehärvan [Bokfabriken].