2 juli 2014

POLITIK Moderat överklagan stoppar fristad för förföljda kulturskapare

Gävle beslutade i våras att bli fristad för en förföljd konstnär och samtidigt att bli medlem i fristädernas internationella nätverk ICORN. Efter att beslutet överklagats av en lokal moderat politiker i Gävle beslutade förvaltningsrätten i Falun igår att Gävle kommun inte har rätt att vara med i ICORN.

– Kulturrådet har arbetat aktivt för att det ska bli fler fristäder i Sverige och antalet har ökat under de senaste åren, berättar säger Staffan Forssell, generaldirektör Kulturrådet.

– Fristäder för förföljda kulturskapare finns nu i flera delar av landet och det finns önskemål om att ta emot kulturskapare inom olika konstområden. Kulturrådet ser positivt på den utveckling som skett. Det vore beklagligt om förvaltningsrättens dom hindrar en fortsatt utveckling.

Sedan början av 1990-talet har städer över hela världen tagit initiativ till att under tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att fritt verka i sitt hemland. Kulturrådet har regeringens uppdrag att verka för att det i Sverige ska blir fler fristäder för förföljda konstnärer.

På SKAP:s internationella konferens Right! Freedom of Music & Speech i Stockholm i november 2011 riktade sig SKAP, Statens kulturråd och Freemuse till regeringen och regionala och kommunala politiker med uppmaningen att göra det möjligt för svenska städer att ta emot hotade kompositörer och musiker.

Sedan 2013 har Kulturrådet även haft i uppdrag att verka för att fristadsrörelsen breddas till att omfatta utsatta kulturskapare inom fler konstformer. Idag inkluderar rörelsen även musiker, scen- och bildkonstnärer.

Yttrandefriheten har enligt SKAP en direkt koppling till Sveriges kulturpolitiska mål – kulturen ska vara en ”obunden kraft med yttrandefriheten som grund”. Vidare har riksdagen i de kulturpolitiska målen beslutat att främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan. 

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har offentligt tagt avstånd från de lokala moderata kommunalpolitikernas överklagan i Gävle.

Claes Olson