12 maj 2014

ARTIST Svenskproducerade Ariana Grande slår USA-rekord

Ariana Grandes nya singel Problem, producerad av svenskarna Max Martin, Shellback och Ilya Salmanzadeh slår rekord i USA. På mindre än en vecka har låten sålts i över 425 000 exemplar och kan därmed titulera sig årets hittills snabbast säljande singel.

Framgångarna för Ariana Grande har också spridit sig internationellt där singeln intagit första platsen på iTunes topplista i Sverige och ytterligare 52 länder. Problem har redan placerat sig bland de tio låtar som haft störst digital försäljning någonsin under sin första release vecka i USA. Ariana Grande ligger nu hack i häl med bl a Lady Gagas Born This Way (448 000), Katy Perrys Roar (557 000) och Taylor Swifts We Are Never Ever Getting Back Together (623 000). Med sina 20 år blir Ariana Grande dessutom historisk då hon är den yngsta kvinnliga artist att sälja över 400 000 singlar på en vecka.

Ariana Grande har nått stjärnstatus på sociala medier med sin 18,5 miljoner likes på Facebook, 15 miljoner följare på Twitter och 10 miljoner följare på Instagram. Hennes debutalbum Yours Truly som släpptes förra året gick direkt in etta på amerikanska Billboardlistan. Hon har nominerats till priser på bl a MTV Europe Music Awards, American Music Awards (vinnare av New Artist of The Year), World Music Awards och People’s Choice Awards (vinnare av Favorite Breakout Artist).
Problem gästas av den australiensiska artisten Iggy Azalea och är tagen från Ariana Grandes kommande andra album som släpps senare i år. Problem är skriven av Martin, Azalea, Salmanzadeh och Savan Kotecha.

Lars Nylin