5 maj 2014

DEBATT Öppet brev från Peter Åstedt: Jämställdhet, fast inte när det gäller

Peter Åstedt, Musichelp, har skrivit ett öppet brev med utgångspunkt i STIM:s val av en man som efterträdare till Kent Muldin på posten som organisationens VD.

Peter Åstedt

”I veckan fick STIM en ny VD, Karsten Dyhrberg Nielsen. En välrenommerad man som har suttit på flera viktiga poster i Europa inom upphovsrättsorganisationer.  Trots allt ytterligare en man i det mansdominerade musikindustrin. Vi kan lätt se mansdominansen i flera större organisationer inom musikindustrin som har manlig ordförande, de tre undantagen är Musiksverige och IFPI – Maria Molin Ljungren  och Musikförläggarna – Monica Ekmark, resten är män i spetsen: SAMI – Stefan Lagrell, SYMF – Bo Olsson, SOM – Anders Engström , SLR – Jonas Sjöström,  Musikerförbundet – Jan Granvik, EXMS – Ludvig Werner, SKAP – Alfons Karabuda.

Vi stannar upp där vid SKAP. Under 2014 satte SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare, särskilt fokus på mångfald och jämställdhet i musiklivet. Som projektledare anlitades Lina Thomsgård från Rättviseförmedlingen. Lite senare under våren blev också SKAP:s ordförande Alfons Karabuda tillförordnad VD på STIM då deras förra VD Kent Muldin lämnade sin post.

Ett perfekt upplägg att få in en kvinna på en av de högsta posterna inom svensk musikbransch? Borde vara det, de här posterna är inte öppna så ofta. Dessutom en tillförordnad VD som är ett styrelseproffs både i STIM, ECSA, APCOE, NPU, EXMS, SWEmic, Musiksverige dessutom en av åtta ledamöter i Konstnärliga rådet vid Statens musikverk och nyss lanserat en jämställdhetskampanj. Att få en kvinnlig VD på STIM kan aldrig ha vart så krattat och klart.

En vit medelålders man blev vald. Fanns det inte kompetenta kvinnor? Klart det fanns, det är inget snack om att det inte fanns kompetenta kvinnor. Utan här har vi det klassiska, det väljs efter normen. Det är så upplagt att Rättviseförmedlingen borde ha sagt/debatterat något om det här valet? Ja det kan tyckas, frågan är väl om man vågar kritisera sin uppdragsgivare?

Det som ger en fadd smak är väl Alfons Karabudas handlingar. Jag var med på SKAP:s Digital Agenda i höstas där Lina Thomsgård tog upp att medelålders män alltid väljer medelålders män när det kommer till toppjobben. Gjort är gjort och Karsten kommer nog göra ett bra jobb på STIM. Däremot kanske dags att leva upp till orden eller faktiskt avstå några styrelseposter till kvinnor ,Alfons Karabuda?

”Do as I say, don’t do as I do” sjöng Genesis i  Jesus he knows me.
PS. Ett förtydligande: Lina Thomsgård finns inte längre med i Rättviseförmedlingen. Frågan är vad som händer med SKAP:s jämställdhestfokus efter det avhoppet?

Peter Åstedt

vd, Musichelp Sweden AB