30 april 2014

RECORD STORE DAY Största succén hittills

Record Store Day 2014, i Sverige arrangerad en vecka senare än i övriga världen, blev en stor framgång enligt folket bakom manifestationen för landets skivbutiker. ”Största succén hittills” är en vanlig recension efteråt.

En av de ansvariga bakom svenska Record Store Day, Peter SandbergBengans, säger generellt om dagen (som i själva verket var tre dagar 25-27/4):

– Vi är väldigt nöjda med RSD i år. Det kändes verkligen att ”alla” visste om det. Affischer var ute i god tid, och den som hade en tidning,radio,tv eller internet hade inte missat att det var fest i skivbutikerna. Bra med releaser var det också, även om det som vanligt kunde varit fler svenska utgivningar, och att de kommer i tid…

Om sin egen kedja fortsätter Sandberg:

– Talar jag bara för Bengans så var det fantastiskt, bra lineup vad det gäller artister både i huvudstaden och här på västkusten. Vi började redan på fredagen här på Stigbergstorget med Juha Mulari och senare på kvällen Ebbot som körde live i vårt cafe/restaurang. Folk drack öl åt mat och njöt av musiken och stories från scenen.

I Stockholm var det inte bara trångt inne i butiken på Pet Sounds. även utanför butiken stod det flerdubbla led i synnerhet när Nick Lowe och First Aid Kit framträdde. Under Lowes 13 minuters föreställning i skyltfönstret spelade han Heart, Sensitive man, (What’s So Funny ’Bout) Peace, Love And Understanding och den outgivna Tokyo bay. First Aid Kite inledde med nya singeln My silver lining, fortsatte med Wolf respektive Paul Simons America, varefter de avslutade  med Emmylou.

Från Sound Pollution summerar Johan Hargeby:

– Grymt lyckat på Sound Pollution. Jättemycket folk. Bra spelningar av Rival Sons, Hurula och Heavy Tiger.

Rockbladet.se: ”Så till dagens absoluta höjdpunkt, nämligen Rival Sons! Det är egentligen otroligt att ett så pass stort band från USA spelar några låtar akustiskt i en liten skivbutik i Sverige. Kön ringlade sig hundratalet meter utanför Sound Pollution i Gamla Stan där endast de ca 50 första i kön fick plats inne i butiken. Att stå 1 meter från Jay Buchanan och Scott Holiday när de har livepremiär för Open My Eyes och Where I’ve Been från kommande alstret Great Western Valkyrie var nästan overkligt och onekligen ett minne för livet. Elektriskt är de enligt mig världens bästa rockband just nu men akustiskt är de bortom det. Detta blivande megaband måste bara ge ut en akustisk skiva och det snart. Efteråt signerade de vinylsingeln Open My Eyes innan de var tvungna att hasta vidare på sin fulltecknade promoturné.”

Jonas NilssonNya Skivlagret i Trelleborg skriver optimistiskt på Facebook:

Det blev riktigt lyckat hos mig på Nya Skivlagret i Trelleborg också. Folk som kommer för denna dagens skull, hänger på låset för att vara först med att plocka rsd-titlar mm.Det ger framtidstro!

Lars Nylin