10 april 2014

FESTIVAL Stockholm Jazz Festival växer och presenterar Wayne Shorter

Stockholm Jazz Festival satsar i år på att utöka programmet med ytterligare tre dagar – från sju till tio. I veckan presenterades den första bokningen: den amerikanske stjärnan Wayne Shorter, känd både från Weather Report, Miles Davis, Art Blakey och sina många soloprojekt.

Sedan Stockholm Jazz Festival 2012 förändrade sin form och flyttade från sommar till höst och från utomhusscener till inomhus har man haft två succéartade festivaler.

– Förra året växte festivalpubliken från 12 000 till 15 000, långt mer än vi vågat räkna med! Samtidigt lyfte kvaliteten på arrangemanget, inte minst tack vare alla spännande samarbeten med Stockholmsscener och andra aktörer, berättar festivalens VD Lena Åberg Frisk. Vi tar därför steget att växa till en tiodagarsfestival redan nu.

Årets festival arrangeras 10–19 oktober och utspelar sig liksom de senaste åren

på en rad olika scener runt om i Stockholm. Från Kulturhuset, Konserthuset och Fasching till mindre scener som Glenn Miller och butiken Plugged Records. Målet är att presentera ett hundratal konserter under de tio dagarna – och att slå fjolårets publikrekord på drygt 15 000 personer.

2013 års upplaga av Stockholm Jazz Festival uppmärksammades bl.a för den höga procenten kvinnliga artister som ”Sveriges mest jämställda festival”.

– Självklart kommer vi att fortsätta jobba för mångfald och balans både på våra scener och i vår organisation, säger Lena Åberg Frisk. Det finns enormt många bra musiker som råkar vara kvinnor och de vill vi naturligtvis presentera.

– Vi vill visa upp jazzscenen som så vibrerande aktuell som den faktiskt är. Banbrytande, normbrytande ibland halsbrytande…

Festivalprogrammet för hösten släpps 26 augusti, men redan nu släpper man alltså ett av de stora namnen

– Det är ren lyx att få presentera en av jazzens genom tiderna absolut största innovatörer i den akustik och miljö som Konserthuset erbjuder. Wayne Shorter tillhör den exklusiva elit som aldrig upphör att utveckla sin vitalitet, kreativitet och spelglädje.

Claes Olson

Länk:

www.stockholmjazz.se (sajten är under uppbyggnad)