9 april 2014

ARTIST ABBA firar 40/ny bok

Gångna helgen hade det gått exakt 40 år sedan ABBA:s seger med Waterloo vid Eurovision Song Contest. Det firades med en tillställning på Tate Museum i London i samband med att det släpps en tre kilo tung bok om bandet.

Närvarande på Tate Museum var från ABBA Björn Ulvaeus och Annifrid Lyngstad. De mötte 1700 gäster, varav 800 var ”vanliga fans” från 14 nationer. Ulveaus sa från scenen:

– Det här är första gången vi möter en sådan här publik sedan Tokyo den 27 mars 1980.

Något samlat ABBA fick publiken på Tate alltså inte se. Det får fans däremot massor av i en nyutkommen tre kilo tung coffe table-bok, ABBA The Photobook [Max Ström] med texter av Jan Gradvall och Petter Karlsson men framförallt 600 bilder i urval av Bengt Wanselius.

– Man får en fördjupad bild av Abba, framför allt genom bilderna. Av 600 bilder är det 150 som aldrig har varit publicerade tidigare. Abba hade ett väldigt tajt förhållande till sina fotografer, så de ger en unik inblick i livet för en popstjärna – också de vardagliga sidorna som superstjärnor som Rihanna och Beyoncé aldrig skulle visa upp, säger Jan Gradvall om boken.

Boken har tryckts i en första upplaga om 150 000 exemplar och släpps initialt på sex språk.

Lars Nylin