7 april 2014

ARTIST Jorden runt med The Royal Concept

Just nu USA för fjärde gången, därefter Japan, England och Filippinerna innan bland annat Spanien och Norge får sitt. Stockholmsbandet The Royal Concept [Republic Records] är en av de flitigaste svenska exportakterna just nu.

Just nu är The Royal Concept mitt i sin fjärde USA-turné där de precis charmat New York med sin debut på anrika Terminal 5 (bilden nedan). Turnéavslutet i USA sker 27 april i Englewood, Colorado. Direkt efter detta drar bandet till Japan där de följer upp framträdandet på Summer Sonic förra året, där de togs emot av över 10 000 fans. I Japan väntar sedan utgivning av det första albumet i början på juni. Bandets debut-EP, som inte har släppts i Japan, har enligt gruppens manager Fredrik Andersson sålt nästan 8 000 exemplar  på import enbart till kedjan Tower Records. Tower som p.g.a hårt tryck från bandets fans anordnar exklusiv meet & greet med bandet den 6 maj. Scenen på festivalen Japan Jam den 3 maj delar de med bl.a Suede för att sedan dagen efter göra sitt första egna klubbgig i Japan, de 400 biljetterna sålde slut på mindre än en dag.

Från Japan åker The Royal Concept direkt till engelska Brighton för att spela på The Great Escape, därefter blir det showcase för skivbolaget Island Records och bokningsbolaget X-Ray touring i London 14 maj. Efter det bär det av åter till östra Asien, den här gången till Manilla för att spela på Filippinernas största indiefestival, Wanderland.

-Det blev hysteri på bandets facebooksida när de offentliggjorde spelningen och arrangören Karpos har själva sagt det är deras mest spännande bokning någonsin, säger Andersson till MI.

Därefter hem till första giget i Sverige för sommaren på Kullenfestivalen i Skara. Resten av sommaren vankas det fler festivaler hemma i Sverige, samt Spanien och Norge.

Lars Nylin

Foto Ken Grand-Pierre