24 mars 2014

FÖRLAG Blågult spår på världsettan

Engelska One Direction hade med Midnight Memories årets internationella storsäljare bland album 2013, enligt siffror från BPI. Totalt fyra miljoner såldes alla format räknade. Bland låtskrivarna finns svensken Carl Falk [BMG Chrysalis].

Carl Falk har i högsta grad varit inblandad när One Direction etablerat sig som världsledande artister. Han var bland annat 2011 med och skrev gruppens debutsingel What Makes You Beautiful. Oftast har OD-låtarna varit samarbeten med kollegan Rami Yacoub. Denna gång, när det ”bara” blev en låt, Happily, är det ett samarbete med en annan partner sedan tidigare, Savan Kotecha [MXM Music / Kobalt Music].

Midnight Memories slog årets tvåa, Eminems Marshall Matchers LP 2 med ”knapp marginal”, några siffror har inte offentliggjorts på den.

Tätplatsen för One Direction innebär att brittiska album varit bästsäljande i världen sex av de senaste sju åren.Tidigare har Adele (två år), Coldplay, Amy Winehouse och Susan Boyle toppat.

Lars Nylin