3 mars 2014

MUSIKPRIS Lyckad premiär för nyinstiftade Dalecarlia Music Awards

I år arrangerades Dalecarlia Music Awards för första gången. På plats i Galaxen i Borlänge fanns bland andra galans stora vinnare Mando Diao och Miss Li, Kalle Moraeus, Moneybrother, Clas Yngström, The Tallest Man On Earth, John Lindberg Trio, Prop Dylan, Good Harvest, medlemmar från Sabaton och Civil War samt representanter för Larz-Kristerz och andra som bidragit till att placera Dalarna på såväl den nationella som internationella musikkartan.

Syftet med Dalecarlia Music Awards var att skapa en kväll för Dalarnas musikliv ”där alla musikentusiaster är en del av något större, en kväll där alla får ta del av stjärnglansen” – och arrangörerna, med initiativtagarna BoomTown i Borlänge i spetsen, lyckades verkligen i sitt uppsåt. Närmare 700 personer fanns på plats för att hylla och fira det regionala musiklivet.

Galapremiärens stora vinnare blev Mando Diao, som fick ta emot såväl Juryns Specialpris som Dalarnas Tidningars pris för Årets Liveframträdande, ett pris som röstats fram av Dalarnas Tidningars läsare. I motiveringen till Juryns specialpris, som delades ut av Jan Bohman (kommunstyrelsens ordförande i Borlänge), konstaterades att Mando Diao är Dalarnas största internationella rockexport och genom hela sin karriär har lyft fram hemortens betydelse. ”De har inspirerat mängder av efterföljare och lyckades med skivan Infruset med konststycket att återuppfinna sig själva, vinna en ny publik och bli folkliga i hemlandet – utan att kompromissa en tum med sin själ.”

Till Årets band korades Larz-Kristerz, som på grund av pågående turné dock inte kunde vara på plats utan skickat Lasse Höglund på Sony Music att ta emot priset av Clas Yngström från Sky High. Årets artist blev Tallest Man On Earth, Årets folkmusikpris tilldelades Kalle Almlöf & Jonny Soling, duon Good Harvest vann P4 Dalarnas pris Årets nykomling och till Årets producent utsågs Peter Tägtgren. Prop Dylan fick utmärkelsen Årets album för The Cardinal Sin och Borlängeduon Rhymes & Riddim Spola tillbaks utsågs till Årets låt.

Gum Viktor Ohlsson vann priset för Årets interaktiva musik- och ljudproduktion. Årets arrangörer blev teamet bakom ”Sveriges bredaste smala festival”: Skanka Loss i Gagnef, som på scenen fick ta emot priset av Anders Wendin (Moneybrother), som på eftermiddagen medverkat i musikbranschseminarierna tillsammans med Alf Olofsson och Musikindustrin.

Prisutdelningarna varvades med liveframträdanden av bl.a John Lindberg Trio, LCTRISC, Malin Foxdahl (med Clas Yngström på gitarr), Me The Tiger, King Albatross och Doris Hopp – som enligt uppgift gjorde sitt allra sista framträdande som band.

Dalecarlia Music Awards blev en stor succé och arrangörerna låter hälsa att galan förhoppningsvis kommer att bli ett stående event i många år framöver. Bakom initiativet står BoomTown, Dalarnas Tidningar, Studiefrämjandet, Magasinet, Folkets Hus & Parker, Folkmusikens Hus och Sveriges Radio Dalarna.

Claes Olson