11 februari 2014

IN MEMORIAM Sven-Åke Lindholm (1933-2014)

Sven-Åke Lindholm, Lidingö, född 8 juni 1933 i Stockholm, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han efterlämnar sin fru Britt-Marie, dottern Rosmarie och barnbarnet Fredric samt brodern Per-Arne med familj.

Efter skolgång på Schartau var Sven-Åke verksam som gitarrist och spelade med flera välkända orkestrar, bl.a. med Putte Lindbloms Trio, Sören Christensen och Sam Samson. Han hade också sin egen grupp på Nalen med bl.a. Jan Allan och Lasse Bagge.

1955 startade Sven-Åke tillsammans med barndomsvännen Gunnar Bergström i Hjorthagen Scandinavian Record Co. och fick representationen av det förnäma amerikanska jazzbolaget Savoy, med bl.a. historiska inspelningar av Charlie Parker. Jag hade turen att lära känna Sven-Åke och Gunnar och mitt Gazell fusionerades med deras Sonet och blev Sonet Grammofon AB som kom att bli det ledande fristående nordiska musikbolaget efter ett antal år.

Sven-Åke producerade många välkända artister för Sonet och han gjorde bl.a. en stor insats under den tidiga delen av Jerry Williams karriär. Detta ledde till bildandet av Sonet Konsertbureau AB och turneér för Jerry Williams & The Violents i Folkparkerna, på Star Club i Hamburg och en Europaturné med bl.a. Josephine Baker. Andra artister han tog till Sverige för tunéer var Michael Cox, Larry Finnegan, Big Dee Irwin och Rupert Davies, alias kommissarie Maigret från TV-serien.

En viktig insats för Sonet och svensk musik gjorde han med stora konserter i Stockholm, bl.a. som representant för den legendariske jazzpromotorn Norman Granz. Listan över artister som Sven-Åke introducerade med orden ”Sonet Konsertbureau presenterar…” är musikhistoria: Duke Ellington, Count Basie, Ray Charles, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, BB King, Miles Davis och popartister som The Beatles, Jimi Hendrix, Cream, Jethro Tull och Janis Joplin.

Sven-Åke var en viktig person i uppbyggnaden av Sonet som underhållningskoncern med tonvikt på musik. Han var också en strålande sällskapsmänniska och hade man tur underhöll han sina och Britt-Maries gäster i huset på Stavsnäs eller Sonets fester med visklassisker och fint gitarrspel.

Många i Musiksverige har mycket att tacka Sven-Åke för och han är djupt saknad.

Dag Häggqvist

Gazell Records AB