27 januari 2014

REKLAM Zlatan och Max Martin miljonklickade

Zlatan Ibrahimovic reklamfilm för Volvo – med musikproduktion av Max Martin – blev helgens samtalsämne i de sociala nätverken. Det märks på YouTube, filmen klickades mer än en miljon gånger under det första dygnet.

I fredagens DI Weekend har journalisten Jan Gradvall träffat såväl Zlatan – under inspelning i Gällivare men även i Paris – och Max Martin. Zlatan säger bland annat:

– När frågan kom upp om att göra en ny version av nationalsången sa jag direkt; ”Det finns bara en som kan göra det här . Det är Max Martin. Där hade vi lite tur. Att jag känner honom. Så jag ringde upp Martin och sa att om du vill göra det här så ska du bara göra det om det kommer från hjärtat. Och han sa ja innan jag hann avsluta meningen. Så nu har vi Volvo och mig och Max Martin i samma projekt. De tre största i Sverige jobbar ihop.

Max Martin ger vanligtvis inga intervjuer, men Gradvall har fått några unika citat.

– Jag gör det här projektet enbart för att det var Zlatan själv som frågade. Jag kan inte säga nej till honom. Att en kille från Rosengård framför nationalsången säger något om Sverige. Jag vill ha ett samhälle där alla får vara med, säger Max Martin bland annat till DI.

Zlatan Ibrahimovic brukar inte sjunga med i ”Du gamla du fria”, och han inser att det han nu gjort kan ge avtryck i samhällsdebatten.

– Det är vad jag kan bidra med. Det här är så Sverige ser ut 2014. Jag pratar inte perfekt svenska, men det är så det är. Blandningar överallt. Jag kan vara svensk ändå. Vi är alla olika men ändå lika. Pappa är från Bosnien och muslim. Mamma är från Kroatien och katolik. Men jag är född i Sverige och är svensk medborgare. Det går inte att ändra på det. Det är bara att gilla läget och acceptera det, fortsätter han i DI.

Reklamfilmen är gjord av byrån Forsman & Bodenfors.

Lars Nylin