23 december 2013

IN MEMORIAM Björn J:son Lindh

Björn J:son Lindh har gått bort, 69 år gammal. Beskedet kom inte som någon chock, i mars fick han diagnosen hjärntumör och det var en tärd J:son Lindh som i somras spelade ingångs- och utgångsmusiken vid begravningen av sin gamla producent på skivbolaget Metronome, Anders Burman.

Men detta förändrar inte faktumet att det blir mycket tomt efter en så profilerad musiker – och på senare tid – bildkonstnär som Björn. Instrumentet flöjt och popmusik blev i princip synonyma begrepp efter J:sons genombrott med albumet Cous cous på 1970-talet. Men han började faktiskt som saxofonist hemma i Arvika och senare i karriären blev han minst lika respekterad för sina färdigheter som klaviaturspelare.

Det mest kända enstaka stycket av J:son är Brusa högre lilla å med bekant melodislinga av Janne Schaffer, men även musiken till filmer som Mannen på taket, Bröderna Mozart och Jägarna nådde långt utanför hans vanliga publik.  Bland hans två dussin album finns även Europa-sviten på 1980-talet ihop med pianisten Staffan Scheja.  

När J:son Lindh blev sjuk var redan arbetet igång med samla hans digra verk, vi är många som hoppas att detta projekt snarast ser dagens ljus.

Lars Nylin