22 november 2013

4 SNABBA Per Sundin / Universal Music

För två veckor sedan lade Universal Music beslag på alla topp 5-placeringar på SverigeTopplistan / album. Förra veckan svarade man för alla de sju högsta topplaceringarna på listan – och den här veckan är dominansen ännu mer total! En lycklig Per Sundin, Senior Vice President Universal Music Group International, Nordic Region förklarar.

Universal Music äger just nu hela topp 10 på den svenska albumlistan och så här stod det i Per Sundins autosvar på e-posten igår: Jag svarar inte på mail efter 16:00 eftersom vi firar att Universal har alla album Topp10 på albumlistan. Jag är åter på kontoret i morgon, förhoppningsvis… I’m out of office for the rest of the day, celebrating that Universal Music in Sweden has all albums Top10 on the Swedish Album chart. I’m hopefully back in the office tomorrow morning.”

MI hann dock få tag på Per Sundin igår eftermiddag, precis innan han var på väg att lämna kontoret.

Hade du förväntat dig det här?

– Jag hade visserligen på känn att det kanske fanns en möjlighet, men man skulle ju aldrig kunna förvänta sig att ha hela topp 10 på topplistan! Jag tror faktiskt att det aldrig har hänt någonting liknande någon annanstans i världen… och det kommer nog aldrig att hända igen. Dessutom handlar det inte om några distributionsdealar, utan alla ligger på Universal Musics label. Tre internationella och hela sju lokala akter.

– Under mottot att man ska ha kul på jobbet så stänger vi strax kontoret, så att hela personalen kan följa med ut och fira nu. Vi ska fira ordentligt, så att vi aldrig kommer att kunna glömma den här dagen!

Vad anser du själv vara de viktigaste faktorerna bakom de senaste veckornas försäljningsframgångar?

– Vi har ju arbetat en längre tid på att bygga det här och det har till exempel ingenting att göra med sammanslagningen med EMI. Det arbetar helt enkelt väldigt många duktiga människor här och vi känner förtroendet från våra artister.

Den här veckan är alltsp sju av de landets tio mest säljande album lokala Universal-produktioner. För ett par veckor sedan var Universal det första bolaget någonsin med att lyckas lägga beslag på alla de fem översta platserna på albumlistan – och dessutom med enbart svenska artister och utgivningar. Kommentar?

– Vi har ju satsat medvetet på den svenska musiken och har mest människor som arbetar med svensk musik av alla skivbolag i Sverige. Vi satsar svenskt!

– Det finns inga gatekeepers längre, utan är man som vi duktiga på att arbeta via sociala medier som YouTube, Facebook och Spotify så kan man nå långt. Sverige ligger ju överhuvudtaget väldigt långt fram ifråga om digitala medier. Vissa artister är väldigt duktiga på att arbeta med det själva och då försöker vi understödja dem på bästa sätt.

– Och just nu är vi helt enkelt in i helvete bra!

Hur ser det planerna och förutsättningarna ut för det resterande året, som ju av (jul)tradition brukar vara årets säljtopp?

– Nu kommer vi att få hårdare konkurrens fram till jul. De närmaste veckorna kommer de andra bolagen att släppa en massa ny bra musik. Warner Music släpper bland annat Ulf Lundell och Marie Fredriksson, Sony Music släpper One Direction och alla släpper julalbum. Den fysiska försäljningen ökar ju alltid inför jul, även genom försäljningen av exklusiva boxar.

– Även om flera av våra album kommer att hålla länge till och vi till exempel har ett grymt bra album på gång med Robbie Williams, så kommer vi inte att kunna hålla den här positionen året ut…

– Men nu ska vi ut och fira!

Grattis!

– Tack!

Claes Olson