11 november 2013

RADIO Mando Diao ett år på Svensktoppen

Skivbolagen trodde inte på idén. Mando Diao trodde inte låten skulle ha en chans på listan, men nu firar Strövtåg i hembygden ett år på Svensktoppen.

– Vi trodde inte ens att låten skulle gå in på listan, vi blir fortfarande överraskade varje vecka när vi får höra att den ligger kvar, berättar Björn Dixgård och Mats Björke för Svensktoppens Carolina Norén.

Björn Dixgård avslöjar också att bandet stötte på en hel del motstånd när de ville släppa sin skiva Strövtåg i hembygden med Frödingtolkningar.

– De flesta skivbolagen i Sverige trodde inte på idén, men vi stod på oss och hittade till slut ett som ville satsa. Att vi nu legat ett år på Svensktoppen betyder mycket för oss. Vi märker till exempel när vi är ute och spelar att vi nått ut till en bredare publik, säger Björn Dixgård.

Strövtåg i hembygden toppade listan under 29 veckor i rad. Det innebär att den nu ligger på fjärdeplatsen på rekordlistan över låtar som legat etta flest veckor i rad. Mando Diao har under året inte legat sämre än på en andraplats.

– Jag tror att många behöver den här typen av musik idag. Allt går så snabbt, alla jobbar så hårt. Man behöver få stanna upp, blicka tillbaka till sina fäder eller sina rötter. Vi behöver alla tid till eftertanke, säger Björn Dixgård.

Musiken till Strövtåg i hembygden är skriven av Björn Dixgård och Gustaf Norén och är från Mando Diaos album Infruset som helt består av tonsatta Gustaf Fröding-dikter. Mando Diao har tidigare bara legat en gång på Svensktoppen, då med låten Nothing Without You, som 2010 fick en niondeplacering som bäst och höll sig kvar på listan i två veckor.

Lars Nylin

Bilden: Carolina Norén tillsammans med Mats Björke och Björn Dixgård i Mando Diao. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.