7 november 2013

STIM Skriftställarpris till Marie Selander och Magnus Haglund

I tisdags tilldelades Marie Selander och Magnus Haglund Stims Skriftställarpris 2013. Prissumman på 30 000 kronor vardera delades ut vid en ceremoni på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Med Skriftställarpriset hedrade STIM kulturjournalisten Magnus Haglund och kompositören Marie Selander, som båda har nått stora framgångar inom det kreativa gränslandet mellan musik och litteratur.

I sina motiveringar skriver juryn följande:

”Utifrån egna erfarenheter visar Marie Selander hur kvinnors prestationer systematiskt nedvärderats och glömts bort – en skildring av dåtidens strukturer som är helt nödvändig för att vi ska kunna omforma vår nutid och framtid.”

”Magnus Haglund kan med skärpa fånga musikens väsen i ett både poetiskt och realistiskt modernt uttryck […] med gedigen kunskap och intresse inom konst- och kulturhistoria.”

– Det är ett stort erkännande att få Skriftställarpriset, säger Magnus Haglund. Med mina texter vill jag upplösa gränserna för vad som är text, konst eller musik. Jag drivs av att utforska, att inte vara låst vid en specifik tradition eller ett förhållningssätt.

– Jag är jätteglad att få Skriftställarpriset, det betyder mycket för mig, säger Marie Selander. Efter att min bok Inte riktigt lika viktigt? kom ut har jag föreläst över hela landet. Den har blivit en ögonöppnare, framför allt för unga människor.

STIM:s Skriftställarpris har delats ut sedan 1968. Bland tidigare pristagare finns bl.a Jan Gradvall, Teddy Hultberg och Eva Öhrström.

Claes Olson

Foto: Fredrik Hjerling