15 oktober 2013

PRIS Musikförläggarna lyfter fram konstmusiken

Den 8 november delas Musikförläggarnas Pris ut på Berns Salonger i Stockholm. I två av sju kategorier, stor ensemble/opera och liten ensemble/kammarmusik, tilldelas priset svenska tonsättare. Årets nominerade är Jesper Nordin, Britta Byström, Katarina Leyman, Sven-David Sandström, Fredrik Sixten, Hans Gefors, Mirjam Tally och Jörgen Dafgård. 

– Det fantastiska med konstmusiken är dess klangrikedom och förmåga att uttrycka känslor utan att klä dem i ord. Förr i tiden var konstmusiken mainstream, idag är den tyvärr en väldigt liten del av det samlade musiklivet. Att konstmusiken får ta plats på Musikförläggarnas Pris betyder otroligt mycket, säger dirigenten Andreas Lönnqvist, som tillsammans med Sveriges Radio P2 tagit fram årets nominerade.

I framtiden hoppas Andreas att Sveriges Radio P2, som är den främsta kanalen för konstmusik i Sverige, kompletteras med fler plattformar. En stor del av konstmusiken är skattefinansierad och borde därför vara tillgänglig för fler människor. Samtidigt är det upp till tonsättarna och konserthusen:

– Vi måste bli bättre på att skapa konserter som blir till helhetsupplevelser. Vill vi bredda vår publik måste vi ta till nya sätt för att skapa evenemang som känns attraktiva för en större grupp människor. Ett bra exempel är de populära ”dataspelskonserterna” (där dataspelsmusik till exempel framförs av symfoniorkestrar) som lockar en helt ny publik, som kanske tack vare detta hittar en ingång till konstmusik, säger han.

De nominerade i konstmusikkategorierna är:  

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – stor ensemble/opera
Sven-David Sandström ”Requiem” [Gehrmans Musikförlag]
Britta Byström “Screen Memories” – trumpetkonsert [Edition Wilhelm Hansen]
Jesper Nordin ”Frames In Transit” – konsert för trio och orkester [Edition Peters]
Katarina Leyman ”Transient Skies” [Manus]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – mindre ensemble/kammarmusik
Fredrik Sixten ”Toccata och fuga över B-A-C-H”, för orgel [Gehrmans Musikförlag]
Mirjam Tally ”Membrane Fragmentation”, för kammarensemble [Gehrmans Musikförlag]
Hans Gefors ”Umi sono mono”, för blandad kör, slagverk och gitarr [Manus]
Jörgen Dafgård ”Whims and Wizardry” – klarinettkvintett [Gehrmans Musikförlag]

Läs mer om Musikförläggarnas Pris:
http://www.musikforlaggarnaspris.se

Lars Nylin