4 september 2013

4 SNABBA Patrik Larsson / Vad Upp

Under vinjetten Vad Upp arrangeras den här veckan en kväll med ny nordisk hiphop på Debaser Strand. För arrangemanget svarar Playground Music Scandinavia i samarbete med Kingsize, Red Stripe, Galagowear, Gatuslang och duvetinte.se. Medverkar gör DJ Static, G Punkten, Gatuslang, Johan Alander, Phonetik, Silvana Imam, SödraSidan, Team Galagowear Records (TGR), Alpis, DaCosta, Rawda, Shazaam, USCH, Phonetik och DJ Kristougha (Supersci). Patrik Larsson på Uniform Beat / Playground berättar.

Vad betyder egentligen Vad Upp?

Vad upp är en översättning till svenska av den klassiska engelska frasen/frågan What´s up, alltid stort inom hiphop så klart och ställer helt enkelt frågan till den nordiska scenen vad som händer, vad är på gång?

Vad upp är ett initiativ från Playground Music, ett av nordens största oberoende musikföretag, som gärna på detta sätt vill vara med och aktivt och kreativt stötta och utveckla den oberoende nordiska scenen. Sedan jag kom tillbaka till Playground Music som A&R för framförallt all dansmusik men även all ”urban” musik så har det hänt otroligt mycket och vi är på gång med en massa nytt som är spännande och som verkligen händer. Bara en sådan akt som SödraSidan är enormt stora på nätet och får samtidigt radio på sina singelsläpp vilket är väldigt roligt.

– Jag upptäckte samtidigt att våra grannländer och kontor satt och jobbade på intressanta musikprojekt och artister och då föddes idén med en nordisk plattform som kan få utrymme live genom events, konserter, happenings men även i den digitala världen samlingsplattor, spellistor och även samarbeten med tredje parter som kan vara allt från varumärken där målgruppen är densamma till företag som vill jobba nära musiken och kulturen. Vi vill som skivbolag och förlag och som nära part åt ett gäng artister göra vårt yttersta för att deras musik når ut till fler. Vi lever i en helt ny industri där vi måste tänka om och tänka nytt.

– Men konceptet och plattformen är inte bara låst åt allt det som Playground Music jobbar med och ger ut. Tvärtom. Vi är öppna för annat också. Vi har till exempel ett väldigt bra och nära samarbete med Team Galagowear och deras snabbt växande skivbolag och de har även en plats på scen under kvällen vilket vi ser fram emot. Totalt blir det runt 9 akter och en massa DJ’s under just denna kväll och sedan får man ju räkna med en massa överraskningar och gäster som bara dyker upp och förgyller kvällen.

– Jag är också glad för att vi får danska DJ Static att komma över. Han är en levande legend på den danska hiphop-scenen och släppte nyligen ett hyllat album som gick rakt in på albumets första plats där. Tanken är att han även ska jobba med ett gäng svenska artister.

Andra samarbeten kring Vad Upp är med podcasten Gatuslang, lifestilsmagasiet och nätverket som är Kingsize, bloggaren och fotografen duvetinte, redan nämnda Galagowear men även Carlsberg och JAYS. En otroligt bra start på det hela!

Vilka är dina förväntningar på kvällen?

– Man vill ju först och främst att allt bara ska funka rent organisatoriskt och tekniskt. Viktigt med flyt och att allt bara funkar som det ska. Men jag hoppas också själv att bli överraskad av det som händer på scen och att framförallt de artister och DJs som kör under kvällen kan hitta nya fans. Vi vill också att artister och DJs på plats ska hitta fram till nya samarbeten som leder till bättre släpp och ny kreativitet och inspiration.

– Känslan är grymt positiv just nu och vi hoppas och tror på fullt hus!

Du tillhör ju de verkliga veteranerna på den svenska hiphop-scenen. Berätta om din bakgrund!

– Hahaha… ja, där kom den! Ja, jag tillhör ju den riktigt första generation av svenska ”b-boys”, hiphop fanatikers som fick nys om denna subkultur redan tidigt åttiotal. Kom just på att jag varit involverat på ett eller annat sätt nu i trettio år. Först som bara engagerad i kulturen och en utövare och sedan blev jag artist själv under många år och sedan hamnade jag på andra sidan och har haft glädjen att få jobba nära väldigt mycket svenska och även internationella hiphop-artister genom åren… Hiphop har varit ett soundtrack till mitt liv och ständigt en följeslagare även om man även lyssnat på och jobbat nära även annan musik.

Vad har du närmast på gång med Uniform Beat, Playground och dina projekt efter veckans Vad Upp?

– På Playground Music släpps snart en ny EP med Örnsberg och vi förhandlar nu även med en del andra intressanta artister. På hiphop-sidan släppte vi precis nya singeln Äntligen Solsken med SödraSidan som gästas av Kaliffa från Hoffmaestro. En otroligt bra sensommardänga. Sedan är det även på gång med nytt från G Punkten, Johan Alander, Phonetik, Silvana Imam och USCH.

– På Uniform Beat släpptes precis nya Smith & Thell singeln Illusion och mer är på gång. Vi har nu otrolig flyt på amerikansk radio med Adam Rickfors singeln Colors som även licensierats ut till div bolag. Mycket mer singlar på gång under höst och vintern.

– Sedan är det ju tänkt att vi ska fortsätta att utveckla plattformen och konceptet som är just Vad Upp och detta event är bara starten. Mer på gång som vi kanske får lov att återkomma om.

Claes Olson

Länkar:

www.facebook.com/vaduppnorden

https://www.facebook.com/events/501551096599622/