26 juni 2013

FESTIVAL Bråvalla nära slutsålt

Nya Bråvallafestivalen går mot sommarens festivaltrender. På onsdagen var 46 000 av totalt 50 000 biljetter sålda. Flera kategorier är redan slutsålda.

– Vi gör bra med pengar på den här, sa Folkert KoopmansFKP Scorpio tidigare i veckan till TT Spektra. Med detta syftar han indirekt på de nya förlusterna vid den flyttade Hultsfredsfestivalen nyligen. Medieuppgifter säger att Scorpio sedan de tog över Hultsfredsfestivalen förlorat 25 miljoner på denna. Men detta ser alltså ut att kompenseras med råge under Bråvalla utanför Norrköping.

Koopmans menar också att intresset för Bråvalla understryker att talet om ”festivaldöd” är felaktigt:

– Jag tycker att det här visar att det fungerar. Men du måste arbeta stenhårt med artistuppställningen. Jag försöker också ge folk en hel festivalupplevelse med alltifrån lyxcamping och grön camping till cirkus och tivoli. Allt detta är en del i konceptet för att nå en bred publik.

Orosmoln finns dock även i Norrköping. Den pågående transportstrejken, där spårvagnstrafiken i Norrköping är indragen, är kanske det största hotet. Här satsar FKP Scorpio nu på privata bussbolag för att forsla festivalbesökarna från centrala stan till festivalområdet fem kilometer utanför.

”Vi jobbar hårt för att finna fler privata aktörer som kan köra våra festivalbesökare trots Kommunals strejk och på så sätt undvika trängsel och köer” skriver festivalen på sin hemsida. Strejkande Kommunal har hittills inte protesterat mot detta.

Några programpunkter på Bråvallafestivalen:

Torsdag 27/6

Rammstein, In Flames, Ghost, Macklemore & Ryan Lewis, Eldkvarn, Eva Dahlgren, Icona Pop, Rebecca & Fiona, Rival Sons.

Fredag 28/6
Green Day, Frank Ocean, OFWGKTA, Timbuktu & Damn, Stone Sour, Johnossi, Armin van Buuren, Kvelertak, Hoffmaestro.

Lördag 29/6

Avicii, Volbeat, Takida, Thåström, Mando Diao, Nicky Romero, Nause, Nääk & Nimo, Bo Kaspers Orkester.

Lars Nylin