26 juni 2013

DIGITALNYTT Pink Floyd och Eagles på Spotify

Precis innan midsommar anlände Pink Floyd till Spotify efter en viral pr-kupp som gick ut på att bandet ville ha en miljon streams av låten Wish You Were Here innan den övriga katalogen lades upp. Den här veckan gör ett annat Hall of Fame-band – Eagles – entré på Spotify helt enkelt genom att plötsligt bara finnas där.

Med låtar som Hotel California, One of These Nights, Desperado, Take It Easy och New Kid In Town är amerikanerna inte bara countryrockens största band genom tiderna – gruppen har gjort ett antal album som tillhör de bästsäljande alla genrer räknade.

I Sverige kom listgenombrottet 1976 med samlingen Greatest Hits respektive nämnda Hotel California. 1977 framträdde man i Sverigedebuten på Gröna Lund i Stockholm inför en publik som inkluderade ABBA:s alla medlemmar. 1979 nåddes den första svenska listettan, med The Long Run.

Long Road out of Eden blev i oktober 2007 bandets första studioalbum på 27 år, det följdes 2008 av två utsålda Globenföreställningar i Stockholm. 2009 framträdde man på Malmö Stadion, 2011 följdes det upp med en spelning inför 20 000 på Norrporten Arena i Sundsvall.

De få legendariska rockband som nu saknas på Spotify inkluderar Beatles och AC/DC.

Lars Nylin