23 maj 2013

FESTIVAL Jazz i Stockholm

Stockholm Jazz Festival arrangeras i år 14–20 oktober på scener runt om i Stockholm. I augusti presenteras hela programmet, men redan nu har arrangörerna släppt någr av de största namnen. I festivalens andra artistsläpp presenteras bl.a Harriet Tubman med Cassandra Wilson, Carla Bley, Lina Nyberg och Cindy Blackman-Santana.

– Det är fantastiskt att vi redan nu kan presentera dessa stilbildande banbrytare och briljanta utövare som på olika sätt breddat bilden av vad jazz är och kan vara, säger festivalens VD Lena Åberg Frisk.

– Var och en av dessa artister har stjärnstatus inom sitt område. De är tunga och tydliga profiler med många efterföljare. Den som väljer att ta del av dessa konserter kommer garanterat få sin bild av jazz omskakad.

Stockholm Jazz Festival 2013 är en vidareutveckling av 2012 års festival. Festivalen fortsätter sprida ut sig på Stockholms scener som Kulturhuset, Konserthuset och Fasching.

Harriet Tubman är ett musikkollektiv som drogs ingång av gitarristen och vokalisten Brandon Ross, basisten Melvin Gibbs och trumisen JT Lewis i slutet av 90-talet. Till Stockholm kommer de tillsammans med sångerskan Cassandra Wilson. Konstellationen spelar 18 oktober på Konserthuset i Stockholm.

Carla Bley har en över fem decennier lång karriär bakom sig, men blickar trots detta ständigt framåt och ser sällan sin musik ur retroperspektiv. Hon har lett band av alla typer och storlekar, drivit den egna independent-label Watt och varit med och initierat oberoende distribution av musik i USA. Till årets festival kommer hon tillsammans med saxofonisten Andy Sheppard och basisten Steve Swallow för en konsert 19 oktober på Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus.

På årets festival kommer Lina Nyberg att (med stöd av Statens Kulturråd) framföra sin svit Sirenade med Norrbotten Big Band. Musiken framförs med Lina själv som solist och NBB förstärks av Linas eget band, Cecilia Persson, piano, David Stackenäs, gitarr, Josef Kallerdahl, bas och Peter Danemo, trummor. Lördag 19 oktober på Kulturhuset (Hörsalen).

Söndag 20 oktober på Stockholms Konserthus gör Cindy Blackman-Santana: Another Lifetime A Tribute to Tony Williams

För många känns jazztrummisen Cindy Blackman-Santana mest igen som trummisen bakom Lennie Kravitz, bl a i Are you gonna go my way. När hon nu kommer till Stockholm Jazz Festival är det med ett hyllningsprojekt till hennes mentor, rytmikonen Tony Williams. Projektet bygger på låtar från hans 70-tals grupp Lifetime, men också på flera originalkompositioner signerade Blackman.

Claes Olson

Bilden: Cassandra Wilson

Länk:

www.stockholmjazz.se