22 april 2013

SKIVBOLAG Roxy Recordings åter indie

Nu är det klart att Roxy blir independent igen. I slutet av mars köptes bolaget ut från Universal av grundaren Leif Käck och denna vecka har man ingått en strategisk allians med Playground Music Scandinavia. Playground kommer att hantera Roxys administration samt fysiska och digitala distribution utanför Sverige och även gå in som delägare. Playgrounds ägare och VD Jonas Sjöström går in i Roxys styrelse och Mårten Aglander fortsätter som VD för Roxy.

Jonas Sjöström säger:

– Playground har ambitionen att fortsätta bygga ett kraftfullt oberoende bolag med den bästa repertoaren och personalen. Roxy är ett bolag som gör något vi länge varit imponerade av. Vi tror att ledningens samlade erfarenheter och kontaktnät samt vår gemensamma personals  breda kompetens och kunskap kompletterar varandra på ett utmärkt sätt och ger förutsättningarna till att bygga något väldigt spännande.

Mårten Aglander säger:

– Roxy vill gärna vara ”litet” i bemärkelsen att kunna ge tid och resurser till alla signade artister, men vi vill ha infrastruktur och internationella kontaktytor som inte står något majorbolag efter. Alliansen med Playground gör att Roxy får struktur och styrka i Norden, och även ett nytt nätverk  internationellt genom Jonas arbete och renommé i independentvärlden med ordförandeskap i Impala med mera.

Leif Käck säger:

– Det känns jätteroligt att Jonas Sjöström och hans nordiska team vill komma in i Roxyfamiljen och att vi tillsammans kan fortsätta att jobba independent i denna spännande tid i musikbranschen. Tillsammans tror vi att vi kan bli ett ännu mer attraktivt hem för våra svenska artister.

Roxys distribution i Sverige kommer även fortsättningsvis att gå via Universal Music,  och bolaget sitter kvar i sina tidigare lokaler i f.d. Cheiron-studion vid Fridhemsplan i Stockholm.

Roxy Recordings grundades 2006 och arbetar med artister som Agnes, Orup, Eric Saade, Nicole Sabouné, Anton Ewald, Janet Leon, Sarah Dawn Finer, Le Kid, Thomas Stenström, Malena Ernman och Eric Gadd.

Playground startade 1999 och är Nordens största independentbolag, med kontor i Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Malmö, Tammerfors, Tallinn och Helsingfors och arbetar med egna artister som bl.a  Lisa Nilsson, Uno Svenningsson, Södra Sidan och Kajsa Grytt samt en mängd utländska bolag och artister som aktuella Nick Cave, Adele, The National, Vampire Weekend och Deep Purple.

Lars Nylin