16 april 2013

RADIO 959 nyskrivna låtar tävlar i Svensktoppen nästa

Svensktoppen nästa är Sveriges Radios rikstäckande musiktävling för låtskrivare, artister och nyskriven musik. Nu är alla bidrag räknade och 959 nyskrivna och inspelade originallåtar har kommit in till tävlingen vilket är en ökning från förra året.

Under hela mars månad har P4:s 25 lokala kanaler tagit emot nyskrivna tävlingsbidrag till 2013 års upplaga av P4:s stora musiktävling.

– Att Svensktoppen nästa som musiktävling betyder mycket för många låtskrivare och artister landet runt är tydligt, säger Svensktoppens nästas projektledare Maths Broborg.

Urvalsprocessen är nu igång. Flera jurygrupper bland landets P4-kanaler har redan valt sina finalister. Dessa tävlande bidrag står nu på tur för kommande jury- och publikröstning och delfinaler inför publik.

Svensktoppen nästas lokala delfinaler mynnar ut i 25 finalbidrag. I inledningen av augusti väljer en jury ut åtta av dessa som riksfinalbidrag. Finalisterna tävlar och uppträder sedan live i direktsändning i P4 inför publik från stora scenen på Liseberg i Göteborg den 25 augusti.

En jury tillsammans med publiken avgör vilken vinnaren blir, och publikens röst väger tyngst. Den låt som vinner Svensktoppen nästa spelas också regelbundet i Sveriges största radiokanal P4 och får en tid efter finalen en utmanarchans till Svensktoppen. Dessutom erbjuds den vinnande artisten en plats i Melodifestivalen 2014.

Lars Nylin