4 april 2013

MUSIKPRIS Nominerade i Folk & Världsmusikgalan 2013

17 artister, arrangörer och grupper är nu nominerade till de sju av åtta priserna på Folk & Världsmusikgalan i Gävle 20 april. Sammanlagt har allmänheten lämnat 227 vinnarförslag med över 800 nomineringar.

För fjärde året arrangeras Folk & Världsmusikgalan i syfte att uppmärksamma folk- och världsmusikens status hos en ny publik. Galadagarna pågår i Gävle 18-20 april och omfattar även ytterligare konserter, seminarier, workshops och utställningar.

Nu har juryn fastställt de nominerande i sju av de åtta priser som delas ut på galan. Det åttonde priset, Årets hederspris, delas ut under galan utan nomineringar. Av de totalt 17 nominerade ligger några i toppen med flest nomineringar och har därmed större chans att vinna pris. Dit hör nyckelharpisten Emilia Amper som är nominerad i både Årets artist och Årets utgåva med sitt soloalbum Trollfågeln.
Skånska Tarabband är nominerad i kategorierna Årets tvärspel och Årets nykomling. Dessutom är bandets vokalist Nadin Al Khalidi nominerad till Årets traditionsbärare. Två priser kan även gå till den algeriska sångerskan Karima Nayt, dels som Årets utgåva för debutalbumet Quoi d’autre? men också som Årets artist.

Den romska sångaren Ralf Novak Rosengren har också chansen att kamma hem två statyetter. Han är nominerad som Årets traditionsbärare och Årets arrangör, med festivalen Nordic Romani festival där han var en av initiativtagarna.

Samtliga nominerade i Folk & Världsmusikgalan 2013:

Årets arrangör: Nordic Romani festival, Falufolk Musik & Dans samt Stockholm Folk Festival – Hesselby Slott.
Årets artist: Emilia Amper, Karima Nayt samt Samuel Andersson.
Årets grupp: Jul i folkton, Alla Fagra samt Maher & Sousou Cissoko.
Årets tvärspel: Tarabband, RESiDANS samt Dreamers Cirkus.
Årets nykomling: Tarabband, Louisa Lyne samt Kolonien.
Årets traditionsbärare: Ralf Novak Rosengren, Nadin Al Khalidi samt JP Nyströms.
Årets utgåva: Emilia Amper, Karima Nayt samt Music Is The Weapon.

Priserna delas ut under Folk & Världsmusikgalan i Gävle 20 april kl. 20. Galan direktsänds i pP2 samt på www.gala.se.
Folk & Världsmusikgalan 2013 arrangeras av Musik Gävleborg i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Eric Sahlström Institutet, Svenska Folkdansringen, Gävle Konserthus och Sveriges  Radio. Detta med stöd av bland annat Gävle  kommun, Statens Musikverk, Kulturrådet, Svenska Kompositörer av Populärmusik SKAP, Studieförbundet Bilda, Kulturens Bildningsverksamhet, Svenskt visarkiv, Musik i Syd, Kultur i Väst, Musik i Halland, Länsmusiken i Stockholm, Scenkonst Sörmland, Scenkonstbolaget, Norrlandsoperan,  Musikcentrum Riks, Musikalliansen, Mix Musik, Umefolk, Folkmusikens Hus och ABF Gävleborg.

Lina Pettersson

Bild: Emilia Amper