4 april 2013

FESTIVAL New Directions

Norrbottensmusiken driver det nya kulturprojektet Kraftcentrum för att främja ny musik, såväl inom regionen som över hela Sverige. New Directions festival är det senaste tillskottet till det norrbottniska – och svenska – kulturlivet.

Projektet Kra­ftcentrum drivs av Norrbottensmusiken med ambitionen att uppmärksamma nya strömningar inom musik, eller på engelska: New Directions – Norrbotten International Music Centre. Nu presenterar de stolt New Directions Festival, som kommer att äga rum på Studio Acusticum i Piteå och på Kulturens hus i Luleå den 29 maj-1 juni.

Festivalens främsta ambition är att lyfta fram ny musik och att presentera betydelsefulla samtida riktningar och kompositörer. Programmet kommer att spegla ny musik, men med tyngdpunkten på den nutida klassiska musiktraditionen. Den första festivalen kommer att innehålla många internationella namn som bland annat Klangforum Wien, Elin Larsson Group, Alter Ego, Savina Yannatou, Norrbotten NEO, Norrbotten Big Band och festivalens och projektets Composer in Residence – Kaija Saariaho.

Förutom konserter kommer festivalen även att innehålla seminarier och workshops. Genom att bjuda in föreningar och organisationer från det svenska musiklivet blir festivalen också en mötesplats och en plattform för att nätverka. New Directions Festival samarbetar även med de lokala arrangörsföreningarna Kluster, Footprints och BD Pop, som bidrar med var sin akt till festivalen.

New Directions festival presenteras av Kraftcentrum i samarbete med Norrbottensmusiken, Studio Acusticum och Luleå tekniska universitet.

Lina Pettersson