14 januari 2013

PRIS Searching for Sugar Man Oscarsnominerad

Musikdokumentären Searching for Sugar Man, regisserad av den svenske regissören Malik Bendjelloul, är en av fem filmer nominerade till en Oscar i kategorin Bästa dokumentär. Soundtracket till Searching for Sugar Man släpptes sommaren 2012 [Sony Legacy] innan filmens biopremiär och kom förra veckan på Blu-ray och DVD.

Searching for Sugar Man har hyllats världen över och vunnit ett flertal priser. Bland annat tilldelades filmen Internationella publikpriset på Sundance Filmfestival och har även inte mindre än sex nomineringar till årets Guldbaggegala där den bland annat kan få pris som Bästa film.

I veckan släpptes årets Oscarsnomineringar där filmen även fick en nominering i kategorin Bästa dokumentär. Därmed kan nu en svensk dokumentärfilm vinna en guldstatyett för första gången på 61 år.

Tidigare i veckan stod det också klart att Searching for Sugar Man även nominerats till en BAFTA, den brittiska motsvarigheten till en Oscar.

Searching for Sugar Man är regisserad av svenske regissören Malik Bendjelloul. Filmen är berättelsen om artisten Rodriguez som upptäcktes i Detroit på 60-talet och väntades bli sin generations absolut största. Istället fick han en kort karriär med dåliga recensioner och utebliven försäljningsframgång till följd. Rodriguez gick under jorden och rykten började gå om självmord. Plötsligt dök dock ett exemplar av hans album upp i apartheidregimens Sydafrika där han, själv helt ovetandes, blev ett fenomen.

Soundtracket till filmen släpptes sommaren 2012 [Sony Legacy], filmen gick upp på bio i augusti. Searching for Sugar Man hade svensk release på Blu-ray och DVD den 2 januari 2013. Årets Oscarsgala går av stapeln den 24 februari.

Lars Nylin