12 december 2012

ORGANISATION Rekordmånga får Stimstipendium

Årets Stim-stipendiater är nu utsedda. Utdelningen kommer att ske 12 december kl 16.00. 145 stipendiater får i år dela på 4 275 000 kronor.

Syftet med Stims stipendier är att uppmuntra till ett brett och professionellt musikskapande inom alla genrer.

– Årets 145 stipendiater representerar ett brett spektrum, och det är en stor glädje att få vara med och främja nyskapande svensk musik. I Stims uppdrag ingår det att verka för att musiken ska leva och växa, säger Stims styrelseordförande Kjell-Åke Hamrén.

Bland stipendiaterna märks många nya och än så länge okända förmågor, men även mer välkända namn som First Aid Kit, Alina Devercerski, Crucified Barbara, Noonie Bao, Mary N’Diaye, Benjamin Staern och Patric Simmerud.

Några av stipendiaterna berättar vad de har tänkt använda pengarna till:

Tonsättaren Patric Simmerud:

”Jag håller på med ett projekt som är en blandning av konstmusik, ljudkonst och strikt forskning. Då vi sökt medel för detta projekt har det varken uppfattats som konst eller forskning, men tack vare Stim-stipendiet kan jag nu ägna mig åt detta projekt på heltid under våren!”

Hårdrockgruppen Crucified Barbara:

”Vi är oerhört glada och väldigt stolta! Stipendiet gör att vi kan avsätta tid till att helt fokusera på att skriva nästa skiva. Att kunna gå upp i musikskapandet helhjärtat för en tid, utan att behöva tänka på hur det ska finansieras, är den finaste present man som låtskrivare kan få. Tack för det Stim!”

Melodifestivalaktuella Mary N’Diaye:

”Jag kommer att använda pengarna till en miniturné i Senegal. Jag har bara väntat på en sån här möjlighet: att kunna åka ner och göra en konsert för mina fans där.”

Stipendierna delas ut årligen. Juryn som valt ut stipendiaterna har utsetts av Stims styrelse, på förslag av Stims ägarföreningar FST, SKAP och Musikförläggarna. Av de 145 stipendiaterna har 107 själva sökt stipendiet och de övriga är medsökande, i egenskap av att ha varit med och skrivit det material man sökt med.

Stipendiejuryn 2012

Ragnar Grippe, ordförande
Per Mårtensson, FST
Ben Malén, Musikförläggarna
Sarah Riedel, SKAP
Eva Lindahl, extern jurymedlem föreslagen av FST
Josephine Forsman, extern jurymedlem föreslagen av SKAP

Årets stipendiater: http://www.stim.se/stipendiater2012

Lars Nylin