6 december 2012

FÖRLAG Despotz Eric Palmqwist hit i Japan

I slutet av november fick låtskrivaren Eric Palmqvist i EPs Trailer Park sin första hit i Japan med bandet Girls Generation, vars album med hans låt Animal [SM Entertainment] gick rakt upp i toppen på The Oricon Chart. Låtskrivaren har i år inlett ett samarbete med Despotz Music som kommer att satsa på att fortsätta utveckla hans karriär.

Eric Palmqvist har inte bara skrivit bitterljuva folkpopsånger åt det egna bandet EPs Trailer Park. Under de senaste 4-5 åren har Eric även livnärt sig på att skriva låtar till flertalet andra artister. Animal är skriven av Eric Palmqwist tillsammans med Erik Nyholm, Hank Solo och Tom Aeio.

Gotlänningen Eric Palmqvist började tidigt med musiken, skrev sin första låt redan som åttaåring och bildade ungefär samtidigt sitt eget första band. De senaste trettio åren har hans liv till stor del kretsat kring popmusik och låtskriveri. På nittiotalet var Eric frontfigur i indiebandet Monostar och efter det bildades ovannämnda bandet EPs Trailer Park, som i januari nästa år släpper sitt fjärde album [Despotz Records 7 Playground].

Hittills har Eric Palmqwist haft sina största framgångar som låtskrivare i Tyskland – med bl.a en Billboard Topp 5, men även i andra länder runt om i Europa har låtarna placerats på listor, bl.a i Holland, Litauen och Finland. Vinnarlåtarna till såväl finska The Voice som finska Idol 2012 är signerade Eric Palmqwist. Vinnarlåten i finska Idol blev även en av årets mest spelade låtar på finsk radio.

Eric Palmqwist samarbetar mycket med den finlandsvenske låtskrivaren Erik Nyholm som bland annat skrivit låtar till Kim Wilde. Just nu skriver han låtar till det tyska bandet The Baseballs tillsammans med bl.a Peter Morén (Peter, Bjorn & John) och Andreas Mattsson (Popsicle m.m.).

Claes Olson

Länkar:

www.youtube.com/watch?v=LnMFyzG4tT8

soundcloud.com/eric-palmqwist-songmaker
epstrailerpark.com/
en.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_recorded_by_Girls%27_Generation
www.allkpop.com/2012/09/girls-generation-tops-oricon-singles-dvd-chart
www.hancinema.net/girls-generation-tops-three-oricon-charts-48136.html
sg.entertainment.yahoo.com/news/girls-generation-tops-oricon-singles-and-dvd-chart-233600133.html