5 december 2012

Lapidus först på X5 Streambooks

X5 Music, som tidigare uppmärksammats flitigt för sina skräddarsydda produkter för Spotify, släpper tillsammans med bokförlaget Novellix de första svenska streamingböckerna på Spotify. Först ut är fyra noveller som ges ut på den nya streambooksetiketten X5 Streambooks. Jens Lapidus är en av författarna som gör debut på Spotify.

– Det känns spännande att kunna nå ut till den breda publiken på Spotify och göra litteraturen lika lättillgänglig som musiken, säger Jens Lapidus.

För musikbranschen har förändringsprocessen till en streamingvärld varit omvälvande, detsamma kan nu väntas för bokbranschen.

– 98 % av alla ungdomar har använt Spotify, men bara några få procent har någon gång gått in i en bokhandel och köpt en riktig bok. I framtiden kan Spotify vara bokbranschens största intäktskälla. Med vår musikbranscherfarenhet kan vi ta boken in i streamingvärlden på rätt sätt för att öka intäkterna till författarna. Förlagen kommer att behöva ändra hela sitt sätt att arbeta från grunden, och ny kompetens kommer att krävas, förklarar Johan Lagerlöf, VD på X5 Music som ligger bakom X5 Streambooks.

Streamingböckerna kommer att erbjudas både gratis och för premiumanvändare på Spotify. Det kostar ingenting och du kan lyssna när och var du vill. Författarnas produkter får nu en ökad tillgänglighet och nya målgrupper kan nås. Om bokbranschen inte hänger med i den nya utvecklingen riskerar boken att gå samma öde till mötes som CD-skivan.

– Musikbranschen har fattat, nu är det vår tur. Boken och distributionskanaler måste anpassas för dagens nya konsumtionsvanor. Med lanseringen av ljudnovellerna på Spotify öppnar Novellix upp för en helt ny kanal. Medan de större förlagen står och stampar tar vi ett kliv framåt mot förändring, säger Lena Hammargren, VD och förlagschef på Novellix.

De första fyra böckerna som släpps på Spotify är fyra noveller av mycket namnkunniga författare, några med musikkoppling. Lapidus, skådespelaren Jonas Karlsson, författaren/skribenten/sångerskan Karin Ström och artisten Wille Crafoord är de fyra som blir först ut på Spotify. Novellerna inlästa av författarna själva.

Skall X5 ge sig in i bokbranschen nu?

-Nej, detta är ett test för att se hur allt funkar och för att det är lärorikt att vara först. Bokbranschen står snart inför en lika stor förändring som musikbranschen genomgått och det är roligt att kunna bidra med våra erfarenheter till dem, säger Johan Lagerlöf till MI.

Lars Nylin