7 november 2012

FÖRLAG BMI Awards till Misty Music och StoneBridge

När BMI nyligen delade ut sina årliga Awards i London var två av mottagarna svenskar. Sten Hallström (StoneBridge) och Anders Mörén, som representant för förlaget Stone Music/Misty Music, fick varsin BMI Award för låten Don’t Wanna Go Home inspelad av Jason Derulo. Don’t Wanna Go Home var en av de mest spelade låtarna på amerikansk radio det senaste året. Samtidigt fick StoneBridge till sist credits för något han gjorde för nästan 20 år sedan.

Don’t Wanna Go Home innehåller en instrumental sampling från Robins legendariska househit Show Me Love från 1993. Show Me Love släpptes redan 1992, men det var först i och med StoneBridges mix, med en i stort sett ny instrumental bakgrund släpptes året därpå, som låten blev en av de största houselåtarna genom tiderna, och det var från den bakgrunden samplingen kom.

-StoneBridge fick den gången inga kompositörsandelar i Show Me Love, trots att hans genomarbetade bakgrund och arrangemang var orsaken till den stora succén. Men i och med att samma bakgrund samplats i en stor hit idag, Don’t Wanna Go Home, gavs det möjlighet att ta upp en ny diskussion med upphovsmännen till Show Me Love. Detta ledde till att StoneBridge idag står som en av upphovsmännen till Don’t Wanna Go Home, dock fortfarande inte för Show Me Love!, kommenterar Anders Mörén på Misty Music till MI.

Lars Nylin

På bilden: Brandon Bakshi (BMI), Sten StoneBridge Hallström, Allen George, Anders Mörén (Misty Music), Fred McFarlane and Phil Graham (BMI). George och McFarlane skrev Show Me Love.