22 oktober 2012

PRIS Nike And The Dove årets Border Breaker

Stockholmstrion Niki And The Dove (bilden) är årets svenska vinnare i EU-stöttade European Border Breakers Award. Priset, som delas ut för tionde gången, firar tio år vid showcasefestivalen Eurosonic i holländska Groningen i januari.

Totalt tio akter får sina priser vid Eurosonic 9/1, prisutdelare är även denna gång den engelske TV-mannen Jools Holland. De nominerade är baserat i vilka som under augusti 2011 till juli 2012 hade bäst genomslag i radio och försäljning, liksom i röster från medlemmar i radiounionen EBU och delegater till Eurosonic. Vid galan annonserar också vilken av de tio som vunnit publikens pris.

Bland tidigare vinnare av priset finns svenska artisterna Lykke Li och Swedish House Mafia. Bland de utländska vinnarna syns namn som Adele och Mumford and Sons.

Bland årets övriga nominerade finns brittiska Emeli Sandé, danska Nabiha och isländska Of Monsters And Men.

I ett pressmeddelande säger den ansvarige EU-kommisionären Androulla Vassiliou:

Music is a universal language that touches billions of people, regardless of age or background. Our winners have all succeeded in reaching out to audiences beyond their home country through their talent and energy. I hope the awards will inspire other artists to take their music beyond their national borders and break into new markets.

Lars Nylin