22 oktober 2012

FÖRLAG Kobalt shoppar för 100 miljoner dollar

Starkt Sverigekopplade förlaget Kobalt, hittills främst administratörer av sina klienters kataloger, breddar nu sin verksamhet med köp av rättigheter. Bolaget planerar att spendera 100 miljoner dollar “för att möta nya och gamla klienters krav på förskott eller för att köpa delar av kataloger” för att citera bolagets grundare och VD Willard Ahdritz.

Kobalt startades av Willard Ahdritz i London år 2000 baserat i Ahdrits erfarenheter från bland annat Handelshögskolan i Stockholm och delägande av svenska Telegram Publishing. Kobalt sjösattes baserat i köpet av svenska Diesel 2 Publishing. Det senare förlagets grundare Johan Ekelund är i dag co founder och Skandinavienansvarig för Kobalt. Stockholmskontoret är ett av sju i de 37 länder där Kobalt agerar med sin katalog om 300 000 titlar.

Kobalt har hittills varit kända som admistratörer med affärsidén att göra en transparent och snabb uppsamling av sina klienters ersättningar. Bland kunderna finns namn som Paul McCartney, Tiesto, Skrillex och Pearl Jam, liksom ett stort antal svenska låtskrivare.
Nu planerar man att utöka sin verksamhet till att även inkludera ägande av rättigheter.

“We are looking at stepping up our investment in royalty advances and copyrights acquisitions with a focus on rights where value uplift can be achieved through Kobalt’s efficient royalty collections and value enhancement through active management and marketing,” säger Johan Ahlström, VD för systerbolaget Kobalt Capital, i ett pressmeddelande.

Till Music Week säger Ahdritz:

– We are collecting 25 per cent more money [for clients] two years faster than the traditional model. Who doesn’t want to work in that model?

När MI frågar Johan Ekelund om man planerar köpa några svenska kataloger och nämner exemplen Max Martin och The Hives svarar han bestämt:

– Nej, Hives och Martins låtar representerar vi, de ägs fortsatt av Hives och Martin. Men det stämmer att vi har en fond för dem som söker stora förskott, och så har vi ett dotterbolag som sköter klienters inspelningar och releaser. Vi har också en relativt ny “neighbouring rights”-service som startat starkt.

Enligt brittiska medier har det ännu inte avslöjats några katalogköp av Kobalt. Däremot talas det om ett halvdussin nya avtal med förskott hämtade ur den nyinskaffade finansieringen.

Bland Kobalts svenska klienter finns Max Martin, Shellback, Roxette, The Hives, The Cardigans, Europe, Mauro Scocco och In Flames.

Lars Nylin