23 februari 2012

The Pirate Bay blockeras i Storbritannien?

Den brittiska blockeringen av The Pirate Bay, MC Ranelid och Facebooks stärkta koppling till musik är bara några av de många nyheter som MI / Digitalnytts redaktör Daniel Johansson tar upp i veckans spalt.

Storbritannien kan bli nästa region som blockerar all trafik till The Pirate Bay. High Court – den lägre instansen inom Storbritanniens högsta domstol – har slagit fast att The Pirate Bay på ett olagligt sätt uppmanar till intrång i upphovsrätten. Detta ökar sannolikheterna för att de brittiska bredbandsoperatörerna kommer att bli tvingade att blockera trafiken till sajten.

Produktionsbolaget Delorean har släppt sidan MC Ranelid där besökare kan bygga sin "egen" Melodifestivallåt med hjälp av Ranelid-citat. Man har också möjligheten att styra hur kraftig Ranelids solbränna ska vara. Länk: http://mcranelid.delorean.se/

Facebook stärker sin koppling till musik genom att nu lansera en ny funktion som gör det möjligt för Facebook-användare att i realtid lyssna på de låtar som deras vänner lyssnar på. Funktionaliteten presenterades redan på fjolårets f8-konferens, men det är först nu som de första användarna har fått testa den nya möjligheten.

En ny proposition från regeringen skulle kunna underlätta polisens arbete med illegal fildelning. Nuvarande lagstiftning innebär att polis och åklagare inte har möjlighet att begära ut uppgifter om vem som står bakom ett visst IP-nummer ifall brottet inte kan ge villkorlig dom eller fängelse. Den nya propositionen, som egentligen är utformad för att stävja nätmobbing och grooming, skapar möjlighet att få ut dessa uppgifter även vid lindrigare brott. Därmed skulle uppgifter om även ringa fildelning kunna komma att delas ut till polis och åklagare i framtiden.

Efter bakslaget med tjänsten och musikspelaren Zune verkar det som att Microsoft är på gång att lansera en ny musiktjänst. Enligt C-Net ska tjänsten byggas för Microsofts spelkonsol Xbox, men även kunna användas på Windows-baserade smartphones. Om uppgifterna stämmer planeras den nya tjänsten att lanseras nästa år.

Twitter har ingått ett partnerskap med både Echo Nest och Gracenote. Via samarbetet kommer Echo Nest och Gracenote att få tillgång till musikers tweets för olika typer av användning i deras respektive tjänster. Bland annat kommer Echo Nest att göra tweetsen tillgängliga för apputvecklare.

Efter en flerårig process mellan upphovsrättsgruppen SABAM och det sociala nätverket Netlog dömde EU-domstolen till Netlogs fördel. Beslutet var oväntat och processen rörde krav från SABAM om att Netlog skulle tvingas installera ett filter som kunde spåra och hitta upphovsrättsskyddat material som laddades upp till Netlog av tjänstens användare. EU-domstolen slog fast att ett sådant filter skulle inkräkta på användarnas integritet och förhindra informationsfrihet. Domen kan få stora konsekvenser för arbete mot olika lockertjänster.

MySpace presenterade nyligen ny funktionalitet som företaget hoppas ska locka tillbaka en del av sin en gång mycket stora användarskara. Den nya funktionaliteten gör det möjligt för användarna att i realtid ta del av videos eller musik som deras vänner streamar via MySpace och diskutera detta via med vännerna via en chatt. Funktionaliteten kommer också att byggas in i Panasonics nya, uppkopplade TV-apparater.

I oktober dömdes den finländska bredbandsoperatören Elisa att blockera all trafik till The Pirate Bay, samt några besläktade domäner och tre IP-adresser. Trots att domen överklagats inleddes blockeringen nyligen. Dock hade två domäner felaktigt hamnat på listan över blockade sajter, varför blockaden mot dessa upphörde inom två dagar.

Sedan mars 2010 har ICA sålt a la carte downloads på sin onlinebutik ICA Media (http://http://ica.shop2download.com). Musiken har sålts i mp3-formatet baserat på white labelen Shop2Downloads plattform. Den 1 april 2012 stängs shopen ned, efter att sedan oktober 2011 endast ha fungerat för redan registrerade användare.

Den brittiska musikbloggen RnBXclusive har stängts ner av Serious Organised Crime Agency och ägarna har arresterats. Anledningen till tillslaget var att RnBXclusive postat länkar till upphovsrättskyddat material. SOCA har även hotat bloggens läsare med att nedladdning av materialet från RbBXclusive kan leda till fängelsestraff på upp till tio år.

Grooveshark är just nu en mycket omdiskuterad streamingtjänst som blivit stämda av samtliga majorbolag. Samtidigt har Grooveshark faktiskt licensavtal för en del av sin katalog (om än en mindre del) och officiellt hävdar de att de vill vara ett legalt alternativ. I Danmark är det dock uppenbart att man redan bestämt sig, en dansk domstol dömde nyligen operatören 3 att blockera all trafik till Grooveshark.

Som vi tidigare har rapporterat visar färska siffror från Frankrike att endast 165 tredjevarningar har skickats ut till internetanvändare sen landet införde sin nya upphovsrättslag Hadopi. Dessa 165 personer utgör 0,00025 procent av Frankrikes befolkning och 0,02 procent av alla de som fått en första varning via Hadopi. Detta resultat, som visar att varnade personer är benägna att ändra sitt beteende, samt det faktum att nya siffor visar att iTunes ökat sin omsättning markant sen Hadopi trädde i kraft, har fått igång diskussioner om att den mjuka Hadopilagen tycks vara en bättre väg att gå än USA:s mer hårdföra förslag SOPA.

MXP4, som för några år sedan lanserade ett "multiformat" som gör det möjligt att lägga till sociala aspekter som t.ex. att göra remixer och dela med sig online av musik, har numera gått över till att i huvudsak producera musikspel som appar, både för mobiler och för sociala sajter som Facebook. Man ligger t.ex. bakom musikspelplattformen Boplerhttp://http://apps.facebook.com/bopler-games.

Sedan FBI:s tillslag mot lockertjänsten MegaUpload har det kommande målet förberetts. Nu har FBI presenterat en del fakta. Av MegaUploads användare hade 90 procent aldrig laddat upp en enda fil till tjänsten, utan bara sysslat med nedladdning. Dessutom verkar MegaUploads uppgifter om 180 miljoner registrerade användare varit en uppblåst siffra. Enligt FBI hade tjänsten endast 66,6 miljoner registrerade användare då tillslaget skedde i januari. FBI har även tagit fram en fallstudie över en specifik MegaUpload-användare. Denna användare laddade upp 16 950 filer, vilka genererade mer än 34 miljoner visningar. Något som MegaUpload gav användaren en bonus på 3 400 dollar för.

Musikrekommendationstjänsten ex.fm har fått in 1,5 miljoner dollar i nytt riskkapital. Pengarna har satsats av Spark Capital.

Flera artister har som alla vet valt att plocka ner sin musik från Spotify. Att Adeles hela Grammybelönade album 21 inte finns på streamingtjänsten är inte artistens val, i alla fall inte helt och hållet. Enligt FastCompany.com var Adeles skivbolag öppna för att lägga upp 21 på Spotify, men med en restriktion – skivan fick bara vara tillgänglig för premiumanvändare. Denna begränsning gick Spotify inte med på och tackade därmed nej till Adele.

Streamingtjänsten Rdio finns nu integrerad i utbudet som Rokus fysiska streamingspelare stödjer. Det är ett steg mot att Rdio ska finnas tillgänglig som tjänst även i teven.

Diskussionen om huruvida Spotify kannibaliserar på artisters downloadförsäljning fortsätter. Nu är det den digitala distributören IODA:s grundare Kevin Arnold som har uttalat sig. Till skillnad mot de röster inom skivindustrin som antingen är starkt för eller lika starkt emot Spotify, ställer sig Arnold i mitten:
"I wouldn't say for any IODA client, 'you are absolutely not going to be impacted with a new release on CD sales at this point yet.' But overall, it looks like it’s additive to us, and it hasn't impacted the aggregate growth of the download stores, and those trends in serious ways", sade Arnold i en intervju nyligen och förklarade samtidigt att IODA just nu undersöker Spotifys påverkan på de totala intäkterna för företagets klienter.

Den irländska skivindustrin förbereder en stämning mot staten Irland. Enligt mediauppgifter har samtliga majorbolag ställt sig bakom stämningsansökan, som menar att den irländska regeringen inte gör tillräckligt för att stävja den illegala nedladdningen. Samtidigt verkar det som att det inom kort kommer att läggas fram ett förslag till ny upphovsrättslagsstiftning i Irland. Huruvida det nya lagförslaget är tillräckligt handfast för att avbryta ett kommande stämningsförfarande från skivindustrin återstår att se.

Musikigenkänningsappen SoundHound har lanserat en ny låttextfunktion som är direkt integrerad i appen när man identifierar en låt genom att hålla mobilen mot ljudkällan. Live Lyrics känner av vart i låten du befinner dig och ger dig en rullande textremsa längs resten av lyssnandet på den aktuella låten.

Daniel Johansson