9 februari 2012

Bara drygt en procent slänger CD-skivor

En studie som Aspiro Music har gjort visar att även om streamingtjänsterna har slagit igenom stort i Sverige, Norge och Danmark så har vi inte helt övergett de fysiska CD-skivorna. Studien, som omfattade 1 000 respondenter, visade att endast 1-2 procent har börjat kasta eller ge bort sina CD-skivor.

19-30 procent av de tillfrågade i undersökningen (svaret varierade från land till land) uppger att de förvarar sin skivsamling i källaren eller liknande. Av de övriga, som fortfarande har sina CD-skivor i bokhyllan, uppger hälften att de aktivt lyssnar på skivorna.

Aspiro har tecknat avtal med den holländska operatören Ziggo gällande bundling av Aspiros streamingtjänst WiMP. Därmed fortsätter Aspiro att låta starka operatörer öppna upp nya marknader för sin tjänst genom att erbjuda den till operatörernas befintliga kunder. WiMP finns för närvarande i fyra länder och ska inom kort introduceras i Tyskland, Irland, Belgien, Holland samt Luxemburg. WiMP meddelar också att man har ingått samarbete med Roskildefestivalen. Festivalen kommer att bli den första som får en egen sida på streamingtjänsten. Förutom musik från årets program kommer sidan även att innehålla artistintervjuer, musiktips och historiska återblickar.

BTjunkie valde i veckan ”självmant” att lägga ned sin verksamhet. Anledningarna till beslutet uppges av dem själva vara rädsla för juridiska konsekvenser samt att man ska vara involverad i andra tidskrävande projekt. BTjunkie var en av världens största torrentsajter, men har under sin existens sedan 2005 aldrig varit inblandad i några juridiska processer.

ReDigi, som är världens första second hand-återförsäljare av digitala musikfiler, har vunnit en första juridisk seger mot EMI-ägda Captitol Records i USA. Capitol Records hade ansökt om en ”preliminary injunction” mot ReDigi hos en domstol i New York. Hade den gått igenom hade ReDigi inte kunnat fortgå med sin verksamhet innan det kommande målet, som syftar till att få ReDigi nedstängt, behandlats domstol. Men domstolen valde att inte gå på Capitol Records linje.

"That argument is totally bogus", sa Universals Head of Digital Rob Wells nyligen till en seminariepublik i London. Det skarpa svaret kom på ett påstående om att Spotify kannibaliserar på artisters skivförsäljning via exempelvis iTunes. Enligt Wells har Universal analyserat en rad olika artisters intäkter och kommit fram till att de har tjänat mer på Spotify än vad de har gjort på någon annan tjänst. Rob Wells argument tycks inte bita på Paul McCartney, som har valt att få sin musik nedplockad från Spotify. Nedplockningen omfattar både hans solokarriär samt skivor med Wings.

JVC har tagit fram ett nattduksbord med inbyggda högtalare och dock för iPhones eller iPods. Nattduksbordet ska även kunna fungera som TV-bänk och då går det att via docken streama upp film från iPhonen till TV:n.

Under MIDEM lanserades finska Music Kickstarter, som är världens första molnbaserade skivbolag. För 99 euro per år kan vilken artist som helst få sitt eget skivbolag via Music Kickstarter, som står för all kontrakts- och rättighetshantering. Via communityt Music Kickstarter kan artisterna även kommunicera, publicera sina låtar samt samarbeta med andra. Music Kickstarter har precis öppnat som stängd alfaversion.

På musikmässan NAMM presenterades en rad nya musikprodukter till iPad, som alltmer börjar bli en ny plattform för produktion och inspelning av musik. Bland annat har Akai en kombination av fodral och kontroll för att enkelt skapa hiphopbeats och Wave Machine Labs nya inspelningsapp Auria erbjuder flerspårsinspelningar samt gör det möjligt att plugga in externa USB-ljudkort. Dessutom presenterade Behringer nytt iPadstöd för deras mixerbord.

iConcerts, som arbetar med livesändning och streaming av konserter i HD-kvalitet, har tillsammans med Wiztivi utvecklat en video on demand-funktion till Panasonic– och Toshiba-apparater. iConcerts har för närvarande 1 300 konserter i sin digitala katalog.

Topspin har på gång en rad nya funktioner och verktyg. Den första som presenterats är Sharealytics. Med Sharealytics kan musiker och andra som använder Topspin för att sälja och marknadsföra direkt till fansen få bättre statistik på hur deras budskap har spridits av fans på Facebook och Twitter.

Musiktjänsten iLike, som 2009 köptes upp av MySpace, har nu lagts ner. Trots uppgifter om som mest 60 miljoner registrerade användare fick iLike aldrig sitt stora genombrott.

Molntjänsten iTunes Match, som låter de betalande användarna streama sina musikbibliotek från olika enheter, har gett upphov till en ny intäktskälla för upphovsmännen, som tidigare inte fanns. Enligt Jim Price, vd på den digitala distributören Tunecore, har Tunecore fått cirka 66 000 kronor i ersättning från iTunes Match sedan tjänsten introducerades i USA i höstas. TuneCore meddelar också att man precis skrivit en ny typ av avtal med streamingtjänsten Simfy. Enligt det nya avtalet ska Simfy betala ut royalties direkt till TuneCore, som sedan fördelar intäkterna vidare till upphovsmännen. På så vis kommer utbetalningarna inte att gå via något rättighetssällskap.

The Pirate Bay kommer inom kort att ersätta sina .torrent-filer med Magnet Links i stället. Bytet ska göra sajten mindre känslig för ”driftstörningar”. Dessutom har The Pirate Bay introducerat ett nytt koncept – Physibles. Physibles är digitala filer, som kan printas ut eller tillverkas i 3D, d.v.s. nedladdning av ”objekt”. Målet är att skapa fildelning av många olika former av fysiska objekt, varav man uttryckt det ultimata målet som att kunna ladda ned en bil.

Sony slår ihop sitt onlinespelnätverk PlayStation Network med underhållningstjänsten Sony Entertainment Network. Därmed kommer allt Sonys digitala material att samlas i en enda tjänst. Genom hopslagningen borde Sony Entertainment Network kunna locka tidigare PlayStation Network-spelare att även konsumera film och musik via tjänsten.

Musikvideotjänsten Vevo redovisade nyligen inkomster på 150 miljoner dollar under 2011. Under de senaste två åren har tjänsten delat ut 100 miljoner dollar i artistroyalties.

Tips!
Om ni missade Mike Masnicks: A Totally Positive Look at the State of the Industry på MIDEM i år, så finns den 10 min långa presentation att se här: A Totally Positive Look at the State of the Industry .