1 november 2011

Notiser

MI:s Daniel Johansson har sorterat bland veckans digitala nyheter…

Efter en explosionsartad utveckling för musikspel som Guitar Hero och Rock Band tycktes det förra året som att luften totalt gått ur genren. Men nu ska Harmonix, som äger Rock Band, blåsa nytt liv i sin spelserie. Rock Band 3 nylanseras lagom till julhandeln och Harmonix jobbar på en helt ny titel som ska ta serien i en ny riktning. För dem som inte vill spela på låtsas med plastgitarrer kommer Ubisoft inom kort att släppa ett musikspel där du kopplar in en riktig gitarr i din spelkonsol.

Den globala royaltyutbetalningen kring framföranderättigheter växte med 9,1 procent under 2010, visar nyligen publicerade siffror från Music & Copyright. Den totala summan landade på 1,6 miljarder dollar, vilket var en ökning med 130 miljoner dollar jämfört med 2009. SoundExchange, som hanterar utbetalningar av royalty på det digitala området, satellitradio, musikkanaler etc, anges vara den största orsaken till ökningen. Utbetalningar från SoundExchange ökade med 38 procent, till totalt 249 miljoner dollar. Samtidigt visar utvecklingen i USA på en trend där musikanvändare som Sirius XM Radio överger SoundExchange för att i stället distribuera sina ersättningar direkt till rättighetshavarna.

ReDigi.com, som är en second hand-butik för mp3-filer, har nu lanserats i betastadiet. Även om många avfärdat hela modellen verkar det som att butiken tänker sig att öppna på full allvar. Innan en fil kan säljas via ReDigi undersöks det så att den är lagligt köpt. ReDigi köper sedan filen av användaren och säljer den vidare till priser som ligger under de som övriga shoppar erbjuder.

The Pirate Bay har tillsammans med en forskningsgrupp i Lund har under längre tid gjort en stor undersökning bland fildelare som använder sig av tjänsten. Totalt omfattade undersökningen 75 000 respondenter som bl.a. svarade på frågor gällande anonymitet på nätet. Sjuttio procent av respondenterna uppgav att de antingen redan använder eller är intresserade av att börja använda VPN eller proxy för att kunna surfa och fildela anonymt. Störst var intresset för detta i Nordamerika och Afrika, medan intresset var lägst i Central- och Sydamerika. Av de svarande uppgav 17 procent att de i dagsläget redan använder VPN eller proxy. Undersökningen visade även, inte så överraskande, att de som aktivt laddar upp filer är mer benägna att värna om sin anonymitet på nätet jämfört med de som endast laddar ner material.

Biljettsökmotorn SeatGeek, där användarna kan söka efter konserter har inlett betatester av sin nya funktion Columbus. Columbus tar in data från användarens sökningar på SeekGeek och väger det mot data från Facebook och Last.fm. Utifrån det får användaren personliga tips på kommande konserter och sportevenemang.

Möjligheten till streaming via mobilen har varit ett av de stora försäljningsargumenten bakom Spotifys premiumabonnemang. Nu lanserar Nokia en utmanare, efter misslyckandet med Comes With Music. I Nokias nya Windowstelefoner ska den nya tjänsten Nokia Music ingå, en fri streamingtjänst som inte kräver något extra abonnemang och som inte är reklamfinansierad. Enligt Nokia har tjänsten avtal med samtliga majorbolag samt en del independentbolag och vid lanseringen uppgick katalogen till 14 miljoner låtar. Som en extra bonus kan användarna ladda ner upp till 200 låtar för offlinelyssning eller lyssna på musikblandningar via tjänsten Mix Radio.

Riksåklagaren anser inte att Högsta Domstolen behöver ta upp Pirate Bay-målet. I svarsskrivelsen till Högsta Domstolen bestrider riksåklagaren att det kan komma en ändring av hovrättens dom från 26 november 2010.

Med 2 miljarder sidvisningar per månad och nära 300 miljoner aktiva användare är kinesiska Xunlei världens största klient för BitTorrent-nedladdning, med bl.a. Google som en av delägarna. I ett försök att få in nytt kapital signalerade Xunlei för en tid sedan att de tänkte introducera företaget på NASDAQ. Nu har dessa planer lagts ned. Orsaken till de ändrade planerna är de tilltänkta finansiärernas oro för bakslag i form av stämningar gällande upphovsrättsbrott. Förra året lämnades 126 stämningsansökningar in mot Xunlei. Enbart i Kina.

Den appbaserade musiksökmotorn SoundHound har börjat visa upp imponerande siffror. Omkring 4 miljoner sökningar görs dagligen och appen har omkring 50 miljoner användare via iPhone och Android.

Streamingtjänsten Rdio ska lanseras i Brasilien i början av november. Lanseringen sker i samarbete med telefonoperatören Oi och tjänsten kommer att heta Oi Rdio.

Musikbloggtrackern Hype Machine har passerat en miljon användare. I samband med det avslöjade företaget att de inom kort kommer att lansera appar till Android och Windowsmobiler.

Den franska streamingtjänsten Deezer planerar att expandera kraftigt framöver, planen är att göra tjänsten tillgänglig i över hundra länder. Men USA finns inte med i planerna. Anledningarna till detta ska vara att undvika ökade kostnader och den hårda konkurrensen på den amerikanska marknaden.

Beatport, världens största community och shop för elektronisk dansmusik, ger sig också in på området distribution via det nya dotterbolaget Baseware. Baseware ska representera skivbolag, dj:s och electronicaakter på independentnivå. Redan innan den nya distributören presenterat några av sina kunder har Baseware tecknat avtal med iTunes, Spotify, Rdio och Stompy.com.

Ticketmaster UK har utannonserat en ny Facebookintegration som ska göra det möjligt för personer som ska gå på ett event att se vilka platser deras vänner har.

Den amerikanska, prenumerationsbaserade mobilstreamingtjänsten Muve Music har tecknat ett licensavtal med Merlin. Muve Music har för närvarande 200 000 prenumeranter och växer snabbt.

Tjänsten Boinc, från Beyond Oblivion, arbetar för att teckna licensavtal med musikägarna. Enligt CMU ska licensavtal redan finnas med Sony och Warner och avtal med EMI och Universal ska vara på gång. PRS for Music är en annan aktör som Beyond Oblivion förhandlar med. Boinc skall i första hand komma förinstallerad på mobiler och datorer och göra det möjligt för användare att validera, eller spegla, illegalt framställda exemplar mot legala motsvarigheter på tjänsten. Tjänsten ägs av bl.a. Rupert Murdochs News Corp.

Och så lite skvaller. Då Sean Parker, som numera jobbar för Spotify i USA, nyligen talade på Web 2.0 i San Francisco avfärdade han ryktet om att han och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg varit så oense om den nya Facebookkopplade registreringen för Spotifyanvändare att de ska ha skrikit åt varandra på Hollywood Boulevard. Sean Parker, som var en av Napstergrundarna, sade även under talet att Spotify "is an attempt to finish what I started at Napster".

Google har tillkännagett planer på att ge artister utökad funktionalitet för deras YouTube-kanaler. YouTube Merch Store ska ge artisterna möjlighet att sälja musik, merchandise och konsertbiljetter via deras kanaler. Musikförsäljningen ska gå via iTunes och Amazon, merchandisen ska säljas via Topspin, och Songklick ska användas för försäljningen av konsertbiljetter.

Spotify, som nyligen utannonserades som vinnare i kategorin Most Addictive Social Music Service MTV:s O Music Awards, har enligt Reuters passerat en kvarts miljon betalande prenumeranter i USA. Därmed ska Spotify ha passerat två miljoner betalande prenumeranter på en global nivå. Trots den snabba expansionen i USA ligger Spotify en bra bit bakom dess huvudkonkurrent på den amerikanska marknaden, Rhapsody. Genom köpet av Napster har Rhapsody nu över en miljon betalande amerikanska prenumeranter. Samtidigt meddelas att Spotify, efter en lång tid av förhandlingar, till slut lanserats i Danmark som därmed blir det nionde landet för tjänsten.

Lästips: Apple girig mellanhand – en krönika av Unni Drougge i Computer Sweden Länk: http://www.idg.se/2.1085/1.411448/apple-girig-mellanhand

Daniel Johansson