11 oktober 2011

notiser

Nyheter om bl.a. Rhapsody, MySpace relansering och Global Repertoire Database.

Brittiska BPI släppte nyligen musikförsäljningsstatistiken för årets tredje kvartal. Den totala albumförsäljningen sjönk till 21,8 miljoner exemplar – en minskning med 11,2% jämfört med samma kvartal förra året. Samtidigt hade den digitala albumförsäljningen ökat med 24,2% i Storbritannien under perioden. Hittills i år har Adele det bäst säljande albumet.

År 2010 bedömde en belgisk domstol att Belgian Anti-Piracy Federations krav att två belgiska bredbandsoperatörer skulle blockera all trafik till The Pirate Bay var oproportionerliga. Beslutet överklagades och nu har nästa instans gett Anti-Piracy Federation rätt. Därmed har organisationen på nytt ställt krav på Belgacom och Telenet att blockera trafiken till fildelningssajten.

Flaming Lips sextimmarslåt I Found A Star On The Ground, där fans kunde få sitt namn nämnt till en kostnad av 100 dollar – alla intäkter gick till välgörenhet, har nu lagts upp som en tredelad låt för streaming via SoundCloud. Låten ska även släppas som en ep tillsammans med två andra låtar. Men tydligen var en sex timmar lång låt inte tillräckligt långt för Flaming Lips. Deras nya släpp är en 24 timmar lång låt. Som om inte det vore nog har låten sparats ner på hårddiskar som placerats inuti människokranium. Priset för låten plus kranium? 5000 dollar. Samtliga fem exemplar av detta nya musikformat har redan blivit sålda.

Omstridda streamingtjänsten Grooveshark har nyligen skrivit licensavtal med 850 olika skivbolag. EMI är det enda av majorbolagen som finns med bland de licensgivarna.

Under 2012 ska MySpace nylanseras. Det här avslöjades under Advertising Week i New York. Nya MySpace ska fokusera ännu tydligare på musik. Exakt vad det innebär återstår att se. Men samtidigt ryktas det om att MySpace kommer att arbeta med att få till nya lösningar för mindre band som vill sälja och marknadsföra sin musik direkt till sina fans.

Steve Jobs död överskuggade till stor del Apples presentation av nya iPhone – iPhone 4S. Trots att det inte handlar om någon helt ny modell har iPhone 4S en del noterbara nya funktioner. Genom stöd för Apples molntjänst iCloud kommer användarna bland annat via tilläggstjänsten iTunes Match kunna streama sitt iTunesbibliotek direkt till mobilen. iTunes Match förväntas släppas i USA under oktober.

Enligt färska siffror från USA ökar den totala försäljningen via Apples iTunes Store. Däremot har andelen såld musik via iTunes minskat från 82% till 75% av totalen. Anledningen till detta anses vara iPad-användarna som i hög grad använder iTunes Store till att köpa appar i stället för musik.

När Facebook för ett par veckor sedan integrerade Spotifylyssning i sitt nya statusflöde var det många som reagerade på att de automatiska uppdateringarna tog upp alldeles för stor del av det totala flödet. Spotify har nu svarat på kritiken genom att skapa Private Mode, som användarna enkelt kan slå av och på för att reglera delningen mot Facebook.

Enligt en sammanställning gjord av DMN har nya musikföretag med teknisk inriktning dragit in närmare 440 miljoner dollar i riskkapital hittills under 2011. Listan över vilka företag som har fått mest riskkapital under 2011 toppas av Spotify, som under året fått in 100 miljoner dollar i nytt kapital.

Nu börjar en del resultat komma från den s.k. three strikes-metoden som en del länder implementerat. I Frankrike har en första varning skickats ut till 650 000 misstänkta fildelare, medan 44 000 även har fått en andra varning. 60 personer har nått den tredje varningen och kan därför komma att straffas med så väl böter som avstängd uppkoppling. Än så länge har dock ingen av dessa 60 personer fått sitt straff. Intressant att notera är hur hög andel av de som fått en första varning som förändrat sitt beteende efter varningen.

Amerikanska Rhapsody har som MI rapporterat köpt upp konkurrenten Napster från dess ägare Best Buy. Därmed har två av de största abonnemangstjänsterna för musikdownloads gått ihop. Troligtvis kommer affären att innebära att Napsters amerikanska prenumeranter förs över till Rhapsody och att varumärket Napster inte längre kommer att användas i USA. Hur affären påverkar Napsters användare i resten av världen återstår att se. En av Rhapsodys konkurrenter – den prenumerationsbaserade downloadtjänsten eMusic – presenterade nyligen en undersökning kring ägande av digital musik. Undersökningen visar att det fortfarande finns en stor vilja hos konsumenterna att köpa och äga digital musik, trots den stora tillgången på streamingtjänster. Bland de 1 000 respondenterna uppgav endast 13% att de i dagsläget betalar för en streamingtjänst och av dessa uppgav 84% att de fortfarande köper downloads.

Den digitala distributören Finetunes har börjat erbjuda cd-produktion on demand. Tjänsten riktar sig till band och mindre skivbolag, som därmed kan sälja fysiska skivor via sina hemsidor utan att behöva trycka upp ett lager av skivor på förhand. Tjänsten ska även kunna användas för ett erbjuda liveskivor direkt vid konserter.

Videotjänsten Vimeo har öppnat en egen musikaffär, där videoproducenter kan köpa låtar som får användas som soundtrack i deras klipp. Katalogen omfattade vid lanseringen strax över 45 000 låtar. De som väljer att tillgängliggöra sin musik via Vimeo Music Store kan välja att antingen ta betalt eller låta musiken användas gratis.

Under Pirate Bay-rättegången 2009 kunde en av de fyra åtalade – Gottfrid Svartholm – inte infinna sig på grund av att han låg på sjukhus i Kambodja. Då Svea hovrätt i måndags skulle behandla hans överklagan dök Svartholm Warg inte upp. Därmed står tingsrättens dom om ett års fängelse samt skadestånd på 30 miljoner kronor fast.

Kazaa, som var en av de tidiga P2P-tjänsterna, har nu släppt en ny iPhone-app. Numera har Kazaa en licensierad musiktjänst och den nya appen möjliggör streaming i mobilen på samma sätt som exempelvis Spotifys app.

Spotifys tidigare konkurrent We7 har nylanserat sig. Den tidigare streamingtjänsten kommer nu att fokusera på att vara en interaktiv radiotjänst. Tjänsten kommer att kunna nyttjas både via gratisabonnemang samt premiumprenumerationer.

Global Repertoire Database, med målet att skapa en gemensam metadatabas för musikverk, har meddelat att man nu initierar en studie för att sammanställa all nödvändig information för byggande av databasen. Studien kommer att pågå under 20 veckor och involvera stora delar av musikindustrin, på områden som teknik, ekonomi, organisering, finansiering och regulatoriska aspekter. Neil Gaffney, Executive Vice President på EMI Music Publishing, som ingår i konsortiet, säger: "It is a real achievement for this group of representative stakeholders in the GRD to be able to work together in the development of a clear set of common requirements and to so readily agree a way forward. Our consensual approach will be taken forward into the Study, which envisages the involvement of a much broader stakeholder community".

Michael Nash, chefen för Warner Musics digitala avdelning i USA, gav ett stort erkännande till Spotify och MOG i en nylig intervju med CNET. Nash förklarade att dessa tjänster har hjälpt musikindustrin att till sist hitta en bra modell för att erbjuda sina produkter ”gratis”.

Daniel Johansson