12 april 2011

X5 Music rekryterar toppchef på amazon.com

Svenska X5 Music fortsätter sin USA-satsning med att rekrytera nyckelpersoner från amerikanska amazon.com.

Scott Ambrose Reilly, tidigare chef för Amazon mp3 och en ikon inom den digitala musikbranschen har rekryterats för att expandera X5 Music i USA. Scott har på amazon.com byggt upp musikbutiken som utmanat Apples monopolställning och nu är den näst största nätbutiken för musik i världen. Reilly är också känd för att han fick de stora skivbolagen att börja sälja musik utan kopieringsskydd. Förutom Reilly har nyligen även Joy O'Shell rekryterats från amazon. Joy O'Shell var tidigare indieansvarig för musik på amazon och kommer att arbeta som COO tillsammans med Scott Ambrose Reilly i bolagets nya kontor i Empire State Building i New York.

– Scott och Joy har gjort avtal med tusentals bolag och artister i USA och deras nätverk och djupa kunskap är unik. Succén med amazon där de lyckades bryta Apples "monopol" på digital musikförsäljning i USA är något som betytt mycket för hela branschens utveckling. Med X5 bryter vi också ny mark och det är en stor tillgång att få ett sammansvetsat team med en unik erfarenhet som kan starta direkt, säger Johan Lagerlöf, VD på X5 Music.

Under året kommer X5 att ha ca 5-10 anställda på kontoret i New York. Arbetet kommer att fokuseras till att signa artister och musikkataloger i USA samt marknadsföring av bolagets produkter.

– På amazon har vi alltid sett X5 som ett ledande bolag att arbeta med digitalt. Just nu är det stora förändringar på gång i musikindustrin och X5 har tagit en unik position i den digitala världen. För mig känns detta som en otroligt spännande möjlighet och jag tycker att vi skapat ett riktigt dream team i Sverige-USA uppläget, säger Scott Ambrose Reilly till Musikindustrin.

Lars Nylin

Länkar:

http://www.hypebot.com/hypebot/2011/03/scott-ambrose-reilly-evits-amazon-to-helm-x5-in-us.html

http://x-pose.org/2010/04/thank-you-for-drm-free-music-scott-ambrose-reilly/
http://www.allaboutjazz.com/php/news.php?id=78182