8 mars 2011

X5 Music rekryterar nyckelpersonal från Amazon

Svenska X5 Music, som i januari öppnade ett kontor i New York, har inlett sin USA-satsning med att rekrytera en nyckelperson från Amazon. Joy O'Shell har nu börjat sin anställning som COO på X5 US och från och med den här veckan återfinns hon på X5 Musics nya kontor i Empire State Building i New York.

Joy O'Shell var tidigare indieansvarig för musik på Amazon.com och är en av personerna som har byggt upp Amazon till världens näst största musikbutik

– Joy har gjort avtal med tusentals indies och artister i USA och hennes nätverk och djupa kunskap är unik, menar Johan Lagerlöf, vd på X5 Music.
– Joy är dessutom en av de allra vassaste personer vi träffat på så för oss är det en riktig drömstart. Att hon sedan också älskar Sverige passionerat gör saken ännu bättre!

Joy O'Shell kommer till X5 Music från ett av USA:s mest framgångsrika internetföretag och har tidigare även arbetat med licensiering för musikstreaming på amerikanska AOL.
– I min dialog med de viktigaste musikbolagen har X5 alltid stuckit ut som det mest innovativa och nyskapande bolaget, berättar hon.
– I samarbetet med Amazon har X5 förändrat bilden av hur vi sett på ett musikalbum och marknadsföringen kring det. Till exempel inom klassisk musik, där alla de tjugofem bäst säljande albumen ibland varit enbart X5-produkter, har de visat oss att deras sätt att arbeta ger unika resultat.
– Jag tycker att det skall bli otroligt spännande att vara med på denna resa. Förhoppningsvis kan vi tillsammans fortsätta att utveckla bolaget vidare till nya nivåer.

Under året kommer X5 Music att ha cirka 5-10 anställda på sitt nya kontor i New York. USA-kontorets arbete kommer att fokusera på att kontraktera artister och teckna avtal om musikkataloger i USA, samt marknadsföring av bolagets produkter.

Claes Olson