8 mars 2011

Notiser

Aftonbladets digitala satsning Livelöpet gjorde under tisdagen comeback med konserter av Sara Varga och Swingfly. Under 2010 uppträdde bl.a. Robyn, The Ark och Mando Diao live på nätet, i år kommer artister från Melodifestivalen att framträda på den digitala scenen. Ytterligare klara artister är än så länge Eric Saade, Sanna Nielsen, Playtones, Nicke Borg och Brolle, som spelar varje förmiddag under denna vecka.

Den kinesiska bittorrent-tjänsten Xunlei, med 190 miljoner registrerade användare, siktar på att hitta investerare i USA. Tjänsten, som tidigare stämts av filmbranschen, har redan fått en runda med kapital från Google år 2007.

En ny version av Qtrax har lanserats, d.v.s. den legala fildelningstjänsten som väckte stor uppmärksamhet på Midem för ett par år sen, men som aldrig lyckades leverera något som levde upp till förväntningarna. Än så länge är tjänsten i Beta-version och verkar lida av samma problem som tidigare, d.v.s. det är svårt att hitta och spela upp någon musik. En version för Mac är utlovad senare i veckan.

Tjugosex kanadensiska skivbolag stämde BitTorrent-sajten IsoHunt för upphovsrättsintrång 2010. IsoHunt bestämde sig för att i sin tur stämma skivbolagen, och sedan dess har det varit relativt tyst om processen. Enligt olika branschmedier råder det en viss osäkerhet kring hur den befintliga upphovsrättslagstiftningen i Kanada klarar av att hantera en tjänst som Isohunt. Processen har nu uppmärksammats återigen runt om på webben och förväntas ta fart igen under 2011. Musikägarna kräver 4 miljoner dollar i skadestånd och att sajten ska stängas ned. Förutom de fyra majorbolagen medverkade ett antal indiebolag i den gemensamma stämningen. Isohunt befinner sig sedan tidigare också i en rättslig process gentemot den amerikanska filmindustrin.

Sonicbids har ingått ett samarbete med Songtrust, som driver en plattform för musikförläggning. Sonicbids kommer att lansera en ny applikation som ska göra det möjligt för deras kunder att använda denna plattform för registrering av verk och insamling av royaltyintäkter från förlagda verk.
Panos Panay, grundare och CEO för Sonicbids, säger i ett pressmeddelande: "Songtrust compliments the array of online promotion, fund raising, and digital distribution tools available on Sonicbids to empower the next generation of emerging artists. With Songtrust, songwriters can focus on their craft knowing that their music publishing rights are being professionally managed."

Michael Robertson, mest känd för att ha grundat mp3.com, fortsätter att släppa nya musiktjänster. Efter att ha drivit Mp3tunes.com några år, lanserar han nu DAR.fm, en tjänst som gör det möjligt att spela in radiokanaler och sedan lyssna på musiken i efterhand, en modell som tidigare använts av bl.a. svenska Chilirec.

Den första sökmotorn för BitTorrent helt baserat på den s.k. DHT-tekniken har lanserats. Sajten BTDigg söker efter s.k. "magnet links" i svärmen och använder sig alltså inte av trackerteknik eller central lagring av torrenter, så som t.ex. The Pirate Bay gör.

En ny amerikansk tjänst har släppts som ska göra det möjligt för privatanvändare att sälja "begagnade" digitala musikfiler, d.v.s. låtar som man köpt från någon downloadshop. Tjänsten heter ReDigi.com är just nu i betaversion med invites. Idén känns igen från Bopaboo som släppte något liknande 2008, men som (självklart) inte lyckades få till något.
Grundaren av ReDigi.com, Larry Rudolph, säger till Hypebot: "Being a group of computer geeks when someone tells us something can't be done, we immediately set a course to figure out how to do it. There are many layers that go into ReDigi that make it work, legal and technical being just a few. Our team figured out what could be done to legally ensure that consumers regain the freedom to manage their own personal music collections".

24-7 Entertainment har fått sin första klient i Latinamerika, tjänsten MixUpDigital.com. MixUp är den största skivbutikskedjan i Mexiko, och den nya digitala tjänsten erbjuder två miljoner låtar i DRM-fritt mp3-format, kodat i 320 kbps.

Daniel Johansson