22 december 2010

Northzone investerar 7 miljoner Euro i X5 Music

Northzone Ventures, som tidigare gått in i bl.a. Spotify, investerar 7 miljoner Euro i svenska X5 Music som på kort tid vuxit till att bli det ledande digitala skivbolaget i Europa. Det nya kapitalet skall främst användas till att signa amerikanska artister och kataloger.

– Vi startar upp ett USA-kontor efter nyår som skall specialisera sig på att investera i amerikanska artister och musikkataloger. Vår affärsmodell där vi har specialiserat oss på att vara bäst på den digitala marknaden har varit mycket framgångsrik. Med Northzones muskler och spetskompetens inom streamingområdet kan vi på allvar utgöra det bästa digitala alternativet för stora amerikanska artister, förklarar Johan Lagerlöf VD på X5 Music.

Northzone går med investeringen i X5 Music in och investerar i en djupare del av värdekedjan inom det digitala musikområdet, en marknad där de ser stor tillväxtpotential.

– Vår vision är att hela musikmarknaden kommer att vara digital inom fem till tio år. X5 Music har visat att de är bäst av alla musikbolag i världen att agera på denna marknad. Tillsammans får vi en unik möjlighet att ta en ledande roll på en spännande marknad i stark tillväxt. X5 Music har växt snabbt och med vår investering hoppas vi kunna accelerera detta ytterligare, säger Torleif Ahlsand, general partner i Northzone Ventures.

X5 Music har under 2010 haft fler än tio album på den amerikanska Billboardlistan trots att bolaget bara säljer musiken digitalt och bolaget är lokaliserat i Stockholm. Med USA-expansionen, den första för ett svenskt "skivbolag" på 50 år, är ambitionen att med lokal närvaro och Northzone i ryggen ta en marknadsledande position på den digitala musikmarknaden i USA.

Lars Nylin