16 november 2010

The Beatles äntligen på iTunes

Idag kl 16.00 svensk tid bekräftade Apple, EMI och The Beatles eget bolag Apple Corps att hela den efterlängtade the Beatles-katalogen med omedelbar verkan äntligen kommer att tillgängliggöras på iTunes. Musiken kommer att finnas på iTunes såväl som individuella spår som i iTunes LP-format (totalt 17 originalalbum som bundles med extra bildmaterial) och som en komplett ”digital box” med konsertfilmen Live at the Washington Coliseum 1964 (från de The Beatles första konsert i USA) som extra bonus.

– Vi älskar The Beatles och är lika hedrade som lyckliga över att nu kunna hälsa bandet välkommet till iTunes, säger Apples CEO Steve Jobs. Det har varit en ”long and winding road” hit, men tack vare The Beatles och EMI kan vi nu äntligen förverkliga en dröm vi har haft ända sedan vi startade iTunes-projektet för tio år sedan.

– Vi är verkligen glada over att äntligen kunna presentera The Beatles music på iTunes, sager Paul McCartney i ett pressuttalande. Det känns fantastiskt att se att våra ursprungligen vinylpressade sånger tas emot med lika mycket uppskattning i den digitala världen som när vi släppte dom första gången.

– Jag är särskilt glad over att från och med nu slippa besvara frågor om när The Beatles ska släppas på iTunes, sager Ringo Starr. Äntligen, om du vill – you can get it now: The Beatles from Liverpool to now!

– The Beatles och iTunes är båda sanna nyskapare på sina respective områden, konstaterar EMI Groups CEO Roger Faxon. Det är ett privilegium för oss alla på EMI att få arbeta med Steve Jobs och med Apple Corps Jeff Jones och deras team i utvecklingen av denna milstolpe i den digitala musikutvecklingen.

I Sverige kommer varje enkelalbum att kosta 125 SEK, dubbelalbumen 219 SEK och enskilda spår 12 SEK. Det särskilt sammanställda The Beatles Box Set innehåller alla 13 remastrade originalalbum (inklusive de minidokumentär som gjordes till var och ett av dom i samband med fjolårets återutgivning) och konsertfilmen Live at the Washington Coliseum, 1964 – som också kan streamas gratis på iTunes året ut.

Claes Olson