7 oktober 2010

Notiser

Spotify, Twitter, iTunes, Google, Play.com, BitTorrent, Ariama, Kiss och 50 miljoner sålda digitala album i Storbritannien är några av dagens ämnen för Digitalnytts redaktör Daniel Johansson.

I samband med Microsofts lansering av den nya versionen av Windows för mobiler, har Spotify släppt en applikation för operativsystemet. Spotify fungerar på alla mobiler med Windows Mobile 6.x. Samtidigt meddelar man att en version kommer att finnas tillgänglig för det kommande Windows Phone 7. Spotify har idag över 10 miljoner användare, varav 500 000 är betalande abonnenter.

Brittiska branschorganisationen BPI rapporterar att över 50 miljoner digitala album har blivit sålda och nedladdade i Storbritannien sedan man började samla in statistik.
Geoff Taylor från BPI kommenterar: "Despite predictions to the contrary, digital albums have proved themselves a hugely successful format. Although digital downloads have boosted the singles market, many music fans want to hear a complete body of work from their favourite artists."

För några månaders sedan introducerade Twitter funktionen "Who to follow" som baseras på en rekommendationsalgoritm som analyserar en användares intressen och utifrån det visar en lista på vilka man borde följa. Företaget har nu lanserat tjänsten "Promoted Accounts" som gör det möjligt för varumärken att köpa in sig i rekommendationerna. Sedan tidigare finns "Promoted Tweet" och "Promoted Trend" som gör det möjligt för varumärken att skicka ut reklam till Twitter-användare, och erfarenheterna från dessa två erbjudanden är att hela fem procent av användarna som exponeras för reklamen klickar sig vidare, vilket kan jämföra med de mycket låga CTR-nivåerna på t.ex. banners som ligger på ca 0,3 procent.

Apple har blivit stämda av företaget Mirror Worlds för att ha använt tre av deras patent i iTunes, bl.a. funktionen Cover Flow som gör det möjligt för användare att bläddra igenom sitt musikbibliotek med hjälp av cover arts. Mirror Worlds har krävt Apple på totalt 625 miljoner dollar för användandet av patenten. Apple har överklagat. I ett annat fall rörande patentintrång har Apple kommit överens med Sharing Sound som enligt U.S Patent Nr 6 247 130 har patent på försäljning av musik-downloads online. Detaljer om uppgörelsen i det fallet har inte offentliggjorts.

Sony Music har lanserat onlineshopen Ariama i USA, som helt och hållet fokuserar på klassisk musik. Som användare laddar man kontot med krediter och kan då köpa klassisk musik i mp3 320 kbps eller i icke-destruktiva formatet FLAC. Tjänsten fungerar än så länge enbart i USA.

Gene Simmons från bandet Kiss uttryckte vid en konferens i Cannes att man borde ta hårdare tag mot illegal nedladdning, med orden:
"Make sure your brand is protected. Make sure there are no incursions. Be litigious. Sue everybody. Take their homes, their cars. Don't let anybody cross that line."
Justin Timberlake, å sin sida, sade nyligen i en intervju på Good Morning America: "But for me personally, at the time that Napster came out, it sort of hit the scene in a big way – I was probably 19 or 20, the age that I would have been going to college had I not avoided that to try not to have a real job. I remember what it was like – I found myself emotionally actually identifying more with the defendants than the plaintiffs being the record labels who were suing these college kids for downloading music. I probably would have done it myself."

Ölet Beck’s erbjuder i samarbete med Play.com gratis nedladdningar för de som köper ölet. Nedladdningskoder finns tryckta på flaskor och burkar.

Google har fått en hel del uppmärksamhet för sin plattform Google TV som lanserades i maj. Nu meddelar Google att man har inlett samarbete med Napster, Pandora och Vevo, ett samarbete som innebär att tjänsterna kommer att finnas tillgängliga som förinstallerade appar hos de som kör Google TV på sin TV-apparater. Tjänsten finns endast tillgänglig i USA.

DDEX, konsortiet där digitala tjänster, rättighetssällskap och skivbolag ingår, har tagit fram fyra nya standarder för digital musik, bl.a. en standard för metadata som ska skickas från tjänsterna till collecting societies.

Den amerikanska marknaden för ringsignaler till mobiler gick ned från 195 miljoner dollar under 2008 till 181 miljoner dollar 2009, och förväntas fortsätta falla under 2010.

BitTorrent Inc. har startat en ny tjänst, Featured Artist, där artister och bolag kan registrera sin musik hos BitTorrent som sedan hjälper till att distribuera materialet. Tester som genomförts med låtar från artisterna PAZ, Yes Men och Pioneer One visar att låtarna laddades ned mer än en miljon gånger vardera av de 80 miljoner personer som enligt BitTorrent själva använder sig av plattformen.

US Second Court of Appeals bekräftade i förra veckan det tidigare domslutet i en lägre instans rörande ersättning i samband med försäljning av downloads i USA. Rättighetssällskapet ASCAP menar att downloads också är att betrakta som offentligt framförande och vill därför att downloadshopar ska lösa en licens för detta. Domstolen höll dock inte med utan menade att downloads, till skillnad mot streaming, inte är att betrakta som offentligt framförande.

Daniel Johansson