10 december 2009

: notiser

Daniel Johansson har sorterat i veckans digitala nyhetsflöde och bl.a. hittat nyheter kring MySpace, Lala, Vevo och TuneChecker.

Södertörns tingsrätt har ålagt Telia att lämna ut information om vilken person det är som står bakom den svenska torrentsajten Swetorrents. Tingsrätten har gjort bedömningen att det på sannolika skäl rör sig om ett upphovsrättsintrång och använder sig därmed av IPRED-lagstiftningen. Telia har tidigare meddelat att man troligen kommer att överklaga beslutet eftersom internetleverantören anser att man inte vill lämna ut uppgifterna för att skydda sina kunders integritet.

Det är nu bekräftat att Apple kommer att köpa streamingtjänsten Lala. Analytiker menar att detta kan ses som ett steg mot att utöka iTunes modell med on demand streaming för att ta upp konkurrensen med ett växande antal streamingtjänster. Lala ingick nyligen ett samarbete med Google kring deras musiktjänst OneBox och har i dagsläget ca 100 000 registrerade användare. Lala har fram till dags dato fått närmare 250 miljoner kronor i riskkapital.

Universal Music i Holland har investerat en icke avslöjad summa i företaget Target Media. Företaget driver DownloadMusic.nl, en downloadtjänst som säljer musik från samtliga majors förutom Warner, samt från indiebolagen.

Det är nu bekräftat att MySpace har förvärvat den sociala nätverkstjänsten imeem. Delar av den funktionalitet som finns på imeem kommer under de kommande veckorna att implementeras på MySpace. imeem har totalt 16 miljoner registrerade användare över hela världen.

Nokia lanserade den 11 december sina nya musikmobil X6 som har 32 GB inbyggt minne och 3,2 tums skärm. Comes With Music finns med i erbjudandet och mobilen har också funktionen att kunna lägga upp direktlänkar till 20 vänner på t.ex. Facebook direkt på startskärmen. GPS, ett antal spel och en funktion som gör att man kan koppla mobilen till TV-n finns också. Priset ligger på 4 700 kronor.

Låten Low med Flo-Rida var den låt som köptes mest digitalt i USA under det första årtiondet av 2000-talet. Totalt såldes 5,2 miljoner nedladdningar av låten. Som god två kom Lady Gaga med "Just Dance" som sålt 4,69 miljoner nedladdningar.

Musikvideoportalen Vevo lanserades i USA under tisdagen. Tjänsten har nu ingått avtal med CBS, som äger Last.fm. Över 90 radiostationer, förutom Last.fm´s webradio, kommer därmed att inkluderas i Vevos tjänst. Även EMI Music har nu licensierat sina musikvideos till Vevo. Tjänsten fick en enorm uppmärksamhet i USA under veckan, vilket ledde till problem för dem med långa laddningstider för videos. Företaget skrev i ett uttalande: "The traffic VEVO.com is experiencing right now has exceeded even our largest expectations and is multiple orders of magnitude above what any other online video service has generated at its launch."

Den nya brittiska tjänsten TuneChecker.com gör det möjligt att jämföra priser på digitala downloads för att hitta det billigaste erbjudandet. Prisagenten jämför priser från nio shoppar,iTunes.co.uk, Amazon MP3, Play.com, 7digital, HMV.com, We7, Tesco, Orange och TuneTribe.

Daniel Johansson