27 november 2009

: Notiser

I veckans Digitalnytt presenterar Daniel Johansson nya mycket intressanta siffror om ökad digital musikförsäljning men även nyheter om t ex nya svenska tjänsten TuneRights.

Under de nio första månaderna 2009 ökade intäkterna för digital musik i Sverige med hela 80 % jämfört med samma period förra året. Den fysiska försäljningen ökade också under perioden, med 9 %, vilket innebär att intäkterna för musikförsäljning totalt ökat med 18 % hittills i år. John Kennedy, ordförande för IFPI internationellt, kommenterar siffrorna: "It is too early to say if Sweden has permanently turned a corner, but we hope that users there will permanently switch from unlicensed filesharing networks that give nothing back to the music community to great value legal services whose operators recognise continuous investment is needed to discover and promote the talent of tomorrow."

En ny musiktjänst håller på att utvecklas i Sverige, TuneRights, som ska göra det möjligt för privatpersoner att investera pengar i nya artister och utgivningar. TuneRights ska fungera som en marknad för att länka samman musikälskare med artisterna och bakom företaget står Göran Andersson, Raymond Monner, Anders Lundin, Tobias Wallin, Janne Lundqvist, Kumpan AB, Dynabyte AB och Peter Almberg. En privat beta version ska lanseras i januari 2010.

Live Nation och iTunes Store har ingått ett samarbete kring försäljning av inspelade konserter. En egen avdelning för livemusik har lanserats och konserter från åttio Live Nation-ägda venues. Konserterna kommer att säljas både som video och audio, och samarbetet gäller globalt. I Storbritannien kommer det dock bara att säljas audio-inspelningar till en början.

Mininova ålades i augusti av en holländsk domstol att inom tre månader filtrera bort alla torrenter som ledde till material som publicerats utan godkännande från rättighetshavarna. Torrentsajten har nu helt enkelt plockat bort i stort sett alla torrenter, och endast personer som registrerar sig kan lägga upp nya torrenter som kontrolleras.

Ägare av Nokias smartphones, Sony Ericssons Satio och Samsungs Omina HD kan nu använda Spotify i sina lurar. Under hösten har Spotify utvecklat en version av programvaran till det mobila operativsystemet Symbian. Spotify fungerar likadant på Symbian som det gör på Android, eller på iPhone. Telia har lanserat ett antal paketerbjudanden baserat på den nya releasen, t.ex. Samsung i5700 inklusive Spotify Premium med obegränsad mobilsurfning fram till påsk för 129 kr/mån

Nokia har skrivit ett paneuropeiskt licensavtal med holländska upphovsrättssällskapet Buma/Stemra för Comes With Music. Avtalet innebär att Nokia kan använda musik från Buma/Stemras medlemmar i alla europeiska länder där Comes With Music finns.

Indiebolagens samarbetsorgan Merlin har ingått avtal med MySpace som innebär att organisationen i större utsträckning kan påverka utvecklingen av tjänsten. En representant för indiebolagen kommer i fortsättningen att vara med på styrelsemötena, och musik från indies kommer att kunna säljas via sajten. Courtney Holt på MySpace Music, säger: "MySpace Music values the support of the independent community and it has been a top priority for us to create a program that would reward their steadfast support of the service. I am thrilled to have a plan in place that will allow them to reap additional financial benefits from their support and loyalty."

Integreringen av last.fm i Xbox Live har resulterat i 1 miljon nya registreringar enbart i USA och Storbritannien under de senaste veckorna. Lösningen gör det möjligt för Xbox-ägare att strömma musik från last.fm när man är uppkopplad. Totalt strömmades 120 miljoner minuter musik under den första veckan.

Efter många turer och mycket diskussioner godkände Europaparlamentet slutligen den tredje delen i det s.k. telekompaketet i tisdags. De två tidigare delarna, gällande konsumenträttigheter och regleringsmyndigheter, godkändes tidigare i år. De nya reglerna skall ha implementerats i ländernas lagstiftning senast den 24 maj 2011. Parlamentets talman, Jerzy Buzek, kommenterar i ett pressmeddelande: "Telekompaketet, antaget av Europaparlamentet, kommer att stärka konsumenternas rättigheter, trygga tillgången till Internet, skydda datauppgifter, öka konkurrensen och modernisera användningen av radiospektrum."

BBC kommer att lansera en ny radiospelare för nätet som gör det möjligt att söka efter individuella spår på de mer än 400 radiostationer som kommer att finnas med. Spelaren kommer att heta UK Radioplayer och fungerar som en popupspelare till webbrowsers. På sikt kommer spelaren också att integreras i IPTV-erbjudanden och till mobiltelefoner. UK Radioplayer kommer att lanseras under 2010.

Songbox och MyDemoProducer.com har lanserat en ny tjänst, My Demo Singer, som gör det möjligt för låtskrivare att testa sina låtar med professionella sångare.

I samband med MIDEM i januari 2010, kommer det första MidemNet Academy att genomföras. Syftet är att under MIDEM-dagarna utbilda och förmedla kunskaper som specifikt har med digitala teknologier och marknadsföring att göra. Sessionerna innefattar tips om hur man kan använda Twitter, Smartphones eller förlänga konsertbesökarnas upplevelser med hjälp nya tjänster.

Apple lanserade under veckan iPhone på den sydkoreanska marknaden.