5 juni 2009

Digtalnytt: Mininova inför rätta i Holland

Den 2 juni stod världens största torrentsajt inför rätta i domstolen i Utrecht, Holland. Tre domare dömer i fallet – en av dem är ny sedan det visat sig att den tidigare domaren hade professionella relationer med målsägande.
Rättegången gick mycket snabbt. Efter bara tre timmar var förhandlingarna över.

En stor del av diskussionen handlade om Mininovas möjligheter att filtrera torrenter på sin sajt. En dialog om detta har under flera år förts mellan organisationen BREIN och Mininova, men man har inte kunnat komma fram till någon överenskommelse.
Mininova har menat att de helt enkelt inte kan filtrera allt material eftersom det är användarna själva som laddar upp torrenterna. För några veckor sedan införde man dock en filtreringsmekanism som tog bort t.ex. populära TV-serier som Lost och Heroes, med minskad trafik som resultat.

Frågan gäller också om vems ansvar det är att tillhandahålla informationen kring vilket material som eventuellt ska filtreras. Mininova menar att detta är något som måste skötas från rättighetshavarnas håll medan BREIN menar att detta är något som Mininova själva måste kunna hantera. Ett filter som BREIN föreslagit, baserat på nyckelord, skulle enligt Mininova leda till allt för många "false positives", d.v.s. material som inte har publicerats illegalt skulle också filtreras bort.

Rättegången är den första i Holland som rör BitTorrent-tekniken och skulle kunna få stor betydelse för framtida fall. Domen kommer den 15 juli.
Johan Pouwelse, en av Europas mest kända P2P-forskare, som också har vittnat i många av de stora rättegångarna under 2000-talet, säger till Musikindustrin.se att Mininova med stor sannolikhet kommer att bli fällda:
”Det är mycket troligt att domen kommer att innebära att de måste filtrera materialet. Den centrala delen i rättegången kom när man konstaterade att de fem moderatorerna av sajten faktiskt hade full möjlighet att filtrera bort t.ex. pornografi. När åklagaren frågade om det inte är precis lika möjligt att filtrera bort även upphovsrättskyddat material hade Mininova inget svar, utan svarade att de måste studera det djupare.”

Daniel Johansson

Läs mer :

http://www.bijgespijkerd.nl/blogging/verslag-rechtszaak-tussen-mininova-en-brein