7 maj 2009

– notiser vecka 19

PRS introducerar ny onlinelicensering
I slutet av juni kommer det engelska rättighetssällskapet PRS förändra hela sin licensieringsstruktur för digital musikdistribution, från den gamla Joint Online Licence till den nya Online Music Licence. I det första steget gäller förändringarna a la carte downloads och prenumerationstjänster, och i nästa fas kommer även strömmande tjänster som t.ex. webradio att inkluderas.
Mer detaljer om tariffer och de olika licensieringsområdena finns på http://www.prsformusic.com/onlinemusiclicences

Embracing The Music – Music, Internet and Public Service
Den 8 maj hålls en konferens i Finland med titeln ?Embracing The Music – Music, Internet and Public Service”. Konferensen kommer att sändas live på nätet, och med på programmet finns bl.a. Jonas Woost från Last.fm och Andrew Dubber från New Music Strategies.
Livesändningen sker på adressen http://pop.yle.fi/embracing-music

Massproducerbart högtalarpapper
En ny generation affischer kommer att kunna spela upp musik. Ny Teknik rapporterar att en forskargrupp i Taiwan har tagit fram ett högtalarpapper med elektroder som kan vibrera och återge ljud. Papperet kan massproduceras i rullar och styckas upp i den längd man önskar för att sedan användas för att trycka t.ex. information om en konsert eller en film.

Facebook öppnar databaserna
Facebook har släppt öppna API-er till sina databaser, vilket innebär att utvecklare nu kan använda all den information som finns om användare, som t.ex. bilder eller loggar, om användarna godkänner det. Facebook har idag ca 200 miljoner användare.

Från Facebook till MySpace
Owen van Natta, som tidigare var COO på Facebook, kommer att ta över rollen som CEO för MySpace, och ersätter därmed grundaren Chris DeWolfe på den positionen.

Ny brittisk radioorganisation
BBC och ett antal engelska radiostationer har bildat den nya organisationen The Radio Council med syftet att arbeta med framtidens radio. Man har startat ett par utvecklingsprojekt, bl.a. vill man skapa en radiospelare online som ska vara en öppen plattform där användare kan strömma all radio från Storbritannien på ett och samma ställe, samt att man har också enats om att utveckla en gemensam EPG för alla plattformar, DAB, mobiltelefoner och streaming online.

SeeqPod
Enligt MP3Newswire har konkursdrabbade SeeqPod, som också har stämts av Warner och EMI för upphovsrättsintrång, samtal med ett större mediaföretag om ett uppköp. Enligt VD-n Kasian Franks handlar det om ett företag som är "en konkurrent till Apple."

Mp3-spelare för cykelstyret
Podio heter en ny mp3-spelare från Taiwan som specifikt är ämnad för att sätta fast på cykelstyret för att kunna lyssna på musik när man cyklar. Spelaren har en inbyggd högtalare som är riktad rakt mot cyklisten.

Apple stoppar NIN
Apple tillåter inte den iPhone-applikation som utvecklats av Nine Inch Nails. Skälet är att applikationen innehåller tillgång till en låt som har en oanständig text. Låten finns att köpa på iTunes Store.

Coldplay ger bort downloads
Coldplay ger bort gratis downloads av ett livealbum som består av nio låtar. Under sommarens turné kommer de också att ge bort gratis CD-skivor med låtarna till konsertbesökarna.

Daniel Johansson