24 februari 2009

Streamingförhandlingar i USA

I USA fortsätter förhandlingarna mellan SoundExchange och Digital Media Association (DiMA) som representerar webbradiokanalerna med bl.a. företag som RealNetworks, Yahoo, Apple och Pandora. Förhandlingarna gäller tarifferna för strömmande musik online, och trots att det i höstas såg ut som att parterna kommit överens om nivåerna efter år av diskussioner, rapporterar cnet att man fortfarande försöker få fram en överenskommelse som alla är nöjda med.

De stundtals hårda diskussionerna mellan parterna går att härleda ända tillbaka år 2002 när man misslyckades att komma överens om hur mycket webbradiokanalerna skulle betala till musikbolagen. År 2004 kom en ny lag i USA som gjorde att en ny avdelning bildades inom U.S. Copyright Office, avdelningen Copyright Royalty Board, med syftet att avgöra sådana här frågor. Under 1 1/2 år utredde Copyright Royalty Board hela situationen runt omkring webbradio, och år 2007 beslutade man sig för vilka tariffer som skulle gälla i en ny avtalslicens: 0,08 cent per spelat musikstycke och lyssnare, en nivå som skulle stiga successivt till nivån 0,19 cent år 2010.

Webbradiokanalerna var starkt kritiska till nivåerna, dels eftersom man fick betala retroaktivt från år 2006, något som man från företagens sida menar gjorde att ett antal av webbradioaktörerna fick lägga ner, bl.a. Yahoo och AOL. Så diskussionerna har fortsatt ända sedan dess, men i november 2008 såg det alltså ut som om man hade kommit överens. Vad som sedan hände råder det delade meningar om.

En del menar att det var Real som satte käppar i hjulen på olika sätt. SoundExchange har redan kommit överens med organisationerna National Public Radio och National Association of Broadcasters (NAB).
Daniel Johansson

Länk:
Läs mer på cnet