11 februari 2009

Juridisk process inledd mot Songbeat

Den tyska tjänsten Songbeat, som främst utgörs av programvaran Songbeat Player, har blivit stämda av Warner Music tillsammans med den tyska branschorganisationen BVMI.

Songbeat Player spelar in webbradiokanaler och letar reda på mp3-filer som ligger spridda på bloggar och podcasts runt om på webben.

Onsdagen den 10 februari genomförs en första hearing i fallet i en domstol i Hamburg enligt Techcrunch. Under de senaste åren har ett flertal liknande tjänster lanserats som med hjälp av mashup-tekniker och sökalgoritmer samlar all den musik som ligger online på olika platser eller spelar in musik från radiokanaler och styckar upp strömmarna i musikfiler.

Project Playlist, Seeqpod, Hype Machine och många fler tjänster utnyttjar det faktum att många bloggare publicerar mp3-filer på webben. Till skillnad mot de flesta av dessa tjänster valde Songbeat dock att släppa sin spelare mot betalning, efter 25 nedladdningar måste man uppgradera spelaren för en kostnad motsvarande ca 200 kronor.
Håkan Durmér

Länkar:
Läs mer
www.songbeat.com