Nyheter 13 september 2022

4 Snabba: Anders Johansson, MVP på Denniz Pop Awards

Anders Johansson började yrkesbanan som A&R på 90-talet. Idag är han ena halvan av det framgångsrika managementbolaget Buddys, som jobbar med bl a Veronica Maggio, Smith & Thell och Sandro Cavazza. I torsdags utsågs han till MVP 2022 på Denniz Pop Awards.

”I många år har denna person jobbat bakom kulisserna och varit en av förgrundsgestalterna i svenskt musikliv. Med en enorm kunskap och ett otroligt engagemang har han tagit fram både artister och låtskrivare som har gjort och fortfarande gör succé i Sverige och internationellt. Helt i Denniz Pops anda”. Så lyder motiveringen från juryn som består av Max Martin, Tove Lo, Rami Yacoub, Jörgen Elofsson, Doris Daga, Andreas Carlsson, Jacob Schulze, John Amatiello, Liza Miskovsky, Alexander Kronlund och Per Magnusson.

Först sportfrågan: hur känns det?

– Att få detta pris av kreatörerna som PÅ ALLVAR har satt Sverige på den internationella producent/låtskrivar-kartan känns enormt hedrande. Min yrkeskår managers är inte så vana att få ta emot priser. Vanligtvis håller vi ordning på vinnarnas priser eller så tar vi emot drinkar i baren och – något senare på kvällen – även notan för dessa drinkar. Men just i torsdags var det jag som fick äran att hålla ordning på min fina seger-pokal. Jag blev väldigt glad.

Vad har Denniz Pop och Cheiron-studion haft för betydelse för dig personligen?

– I mitten av 90-talet sprang jag som ung och valpig A&R-scout omkring och drömde om att en dag få jobba med Denniz Pop eller ens släppas in på Cheiron. Via E-type fick jag en viss insyn i hur Cheiron arbetade och blev nyfiken på den internationella marknaden. Cheiron gjorde att den internationella musikmarknaden kom närmare Sverige. Världen krympte på ett positivt sätt. Att få jobba vidare i den andan är extremt inspirerande.

Du har mer än 25 år bakom dig i musikbranschen. Om du tittar framåt – är du nöjd där du är eller ser du dig själv ta nya vägar?

– Det känns som att Jon (Allen) och jag – efter mer än 6 år ihop på Buddys – bara fått upp marschfart, topphastigheten är inte nådd på långa vägar. Jag är enormt stolt över det våra artister och låtskrivare uppnått, men vi har en härligt lång och rolig väg kvar. Vi ska göra ännu mer och ännu bättre musik, vi ska etablera oss ännu mer på den amerikanska marknaden, även rent musikaliskt vill vi bredda oss. Vi tittar även på att öppna ett kontor till, i dagsläget finns vi i Stockholm och New York.

Vad ser du som den viktigaste frågan för musikbranschen just nu?

– Som manager vill vi hjälpa till att lyfta den svenska manager-kåren ytterligare, det arbetet sker via MMF Sweden. Vi behöver starka oberoende managers.

Christel Valsinger

Övriga vinnare på galan hittar du här.