Förlag 10 maj 2022

Svensk-skriven låt vann American Song Contest

Det gick hela vägen för artisten AleXa, som vann American Song Contest med låten ”Wonderland”. Bakom låten står svenska låtskrivarna Albin Nordqvist [Cosmos Music Publishing], Ellen Berg, Cazzi Opeia [EKKO Music Rights] och Andreas Carlsson tillsammans med amerikanska Bekuh Boom.

AleXa tog sig vidare från den första deltävlingen i den första upplagan av American Song Contest, via publikens röster. Efter vinst i sin semifinal var hon en av tio tävlande i finalen som avgjordes natten till tisdag svensk tid.

50 delstater, fem amerikanska territorier och huvudstaden Washington DC har deltagit i tävlingen som pågått under åtta veckor och sänts av amerikanska NBC.

AleXa som representerade Oklahoma, bor i Sydkorea, men kommer ursprungligen från orten Jenks i den amerikanska delstaten.

Även låtarna som slutade tvåa och trea i tävlingen hade svenskt på upphovssidan. Låten Feel the Love med Riker Lynch (Colorado), som slutade tvåa, är skriven av Andreas Carlsson, Jimmy Jansson och Vera Hotsauce tillsammans med Desmond Child. Trean, låten Sparrow, är skriven av Andreas Carlsson, tillsammans med artisten Jordan Smith och Desmond Child.

American Song Contest är en amerikansk version av Eurovision Song Contest som producerats av  Christer Björkman, Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig, tillsammans med Ben Silverman, Howard T Owens och Gregory Lipstone.

Huruvida tävlingen får en fortsättning i USA är ännu oklart. Tittarsiffrorna har varit svaga och konkurrensen från etablerade program som American Idol hård. I en intervju med TT säger Christer Björkman att det är upp till NBC: ”Vi har lyckats med det vi förutsatte oss – att göra snygga nummer och ett snyggt och spännande program där vi lever upp till Eurovisions arv fast med en amerikansk twist. Sedan om det räcker för kanalen, det är upp till den.”

Christel Valsinger